»Vi ringde till ­polisen och ­anmälde oss själva«

Martin Smedjeback är kriminell – och stolt över det.

Nu avtjänar du ett månadslångt fängelsestraff. Vad har du gjort?

– Tillsammans med fyra vänner åkte jag till en äggfabrik i Närke. Dörren var olåst. Vi kunde bara promenera in och ta med oss några få av de 110 000 hönor som fanns där, och lämnade kakor och ett brev till bonden. Jag håller på med civil olydnad och i konceptet ingår det att man är öppen med vem man är, därför undertecknade vi med våra namn. Sedan ringde vi till polisen och anmälde oss själva. Hönorna fick ett nytt hem på landet där de får leva hela sina liv.

Vad säger de andra intagna om att du ­sitter inne för stöld av åtta hönor?

Annons

– Det kan vara känsligt att fråga: »Vad sitter du för?« Därför gör jag helst inte det. Jag har varit nyfiken på att fråga vad de tycker om det, men det kanske är för   pushigt.

Hur kommer det sig att du började med civil olydnad?

– Med en kandidat­examen i psykologi fick jag för 15 år sedan jobb som icke-våldssekreterare på Kristna fredsrörelsen. Jag läste på om icke-våldsrörelsens historia och vilka metoder som har använts. Ett av de kändaste exemplen är medborgarrätts­rörelsen i USA. Där använde Martin Luther King, Rosa Parks och många fler civil olydnad, som hade påtagliga effekter. Innan jag började med de olagliga aktionerna startade jag företaget Icke­våldssmedjan. Jag har försörjt mig på att hålla föredrag i skolor, kyrkor och olika föreningar. I en av mina föreläsningar lär jag veganer att prata kärleksfullt med köttätare, till exempel. Just nu driver jag projektet »Ett år för djuren« där gåvor från privatpersoner gör att jag kan arbeta heltid med djurrättsaktivism genom bland annat demonstrationer, bokbord och civil olydnad.

Är det någon som har klagat på att du har gjort olagliga saker och sitter i fängelse medan din hyra betalas med deras pengar?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?