Nyheter. I snitt har varje Bruce ­Springsteen-besök genererat 14 sidor i Aftonbladet och 18 sidor i Expressen.

»Den stora rocken Bruce«

Hur har kvällstidningarna lyckats skriva 510 sidor om Bruce Springsteens 26 konserter i Sverige?

Sommaren 2003 fick en vän i Göteborg besök av sin kusin från Los Angeles. När kusinen bläddrade igenom morgontidningarna och gick runt i staden gjorde han en iakttagelse som förbryllade honom. Alla löpsedlar pryddes av samma person. Aftonbladet lanserade en specialtidning med titeln »Springsteen är äntligen här!« trots att det bara gått åtta månader sedan artisten senast spelade i Sverige. Det spekulerades i om han skulle fira svensk midsommar. E Street Bands gitarrist Steven van Zandt uppmanades att ge sina omdömen om Sahara Hotnights, Hives och Soundtrack of Our Lives, den andra gitarristen Nils Lofgrens svenska rötter framhölls, och ett artigt uttalande från saxofonisten Clarence Clemons blev rubriken: »Jag vill flytta till Sverige.« Aftonbladet rapporterade till och med ryktet att Springsteen skulle passa på att sjunga nationalsången under Gais-Qviding eftersom han »håller på Gais«.

I samma tidningar kunde man läsa prognoser om »Springsteen-vädret« och intervjuer där folkkära kändisar satte ord på sin unika relation till Bruce Springsteens musik: »Bruce är skön«, förklarade Lasse Kronér. »Han har fötterna på jorden. Jag hoppas att han spelar allt förutom Human Touch.«

– Vad handlar det här om? frågade den amerikanska kusinen. Bruce Springsteen från New Jersey spelar och tidningarna behandlar det som om ett krig hade brutit ut.

Annons

Min vän visste inte vad han skulle svara, men faktum är att kusinen satte fingret på en egenhet med svensk journalistik: Det finns ytterst få begränsningar för hur många spaltmeter de svenska kvällstidningarna viker åt Bruce Springsteen när chansen ges.

I samband med de två konserterna på Ullevi 2003 handlade 32 sidor i Aftonbladet om Bruce Springsteen. I Expressen dominerade han 53 sidor.

 

Den här nationella egendomligheten har gamla anor. En konsert inför 2 000 människor på Konserthuset i Stockholm hade i vanliga fall genererat några mindre artiklar på tidningarnas nöjessidor, men den 21 november 1975 pryddes Expressens förstasida av en bild på en skäggig 26-åring från Freehold i New Jersey under rubriken: »Bruce i stan!« Dagen därpå konstaterade Aftonbladets Tommy Rander: »Konserten i går var definitivt en av de bästa som någonsin hållits när det gäller rock.« Bruce Springsteen hade precis släppt Born To Run och gjorde sin första turné utanför USA. I likhet med de flesta av sina kollegor var Rander upprymd över att få se och höra något som skilde sig från resten av 70-talets kommersiella rockmusik: »Att uppleva musiker som fullständigt älskar att spela är vi ovana vid. Man blir helt omtumlad.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?