En på nio miljoner

Det kallas för subnormal altruism och är något som drabbar en till två svenskar om året. Lyckligtvis.

Det handlar om tillgång och efterfrågan. Under årets första kvartal genomfördes 93 njurtransplantationer i Sverige, med organ från 49 avlidna och 44 levande donatorer. Därefter, den 1 april 2013, stod 644 personer fortfarande i kö för en ny njure.

Antalet tillgängliga organ räcker alltså inte på långa vägar. Samtidigt ökar efterfrågan: vällevnadssjukdomarna, framförallt diabetes typ 2 och högt blodtryck, två av huvudorsakerna till njursvikt, blir bara vanligare.

Antalet döda donatorer är svårt att påverka. Antalet levande likaså. Men till den gruppen, som naturligt nog oftast är föräldrar och syskon, räknas också en tredje grupp som tidigare klassades som galningar: de anonyma organdonatorerna.

Annons

För vilken mentalt frisk människa genomlider frivilligt en plågsam operation, och riskerar sin egen hälsa, för någon man inte har en relation till? Och avhänder sig dessutom möjligheten att hjälpa sina egna nära och kära om de skulle behöva en njure i framtiden?

Annette Lennerling är patientkoordinator på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som utför flest njurtransplantationer i Sverige. 2002 läste hon en rapport från ett sjukhus i Minneapolis.

– Istället för att avfärda alla som galna beslöt man sig för att ta reda på vad de var för sorts människor, säger Lennerling. Man fann då en grupp individer som noga tänkt över sitt beslut och som drevs av en sorts oegennyttig människokärlek utöver det vanliga.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?