Beläst. Myrdals bibliotek innehåller bland mycket annat en porrsektion. »Tittar du på exempelvis 1800-talets anglosaxiska pornografi, så handlar mycket om spanking. Det är intressant och säger något om den tidens uppfostringsideal.« Illustration: Emiliano Ponzi

Jan Myrdals sista flytt

84 år gammal var Jan Myrdal bortglömd, nyskild och orolig över vad som skulle hända med hans 100 000 böcker efter hans död.

Våren 2008 hölls en stor­slagen fest i en stuga i skogen ­mellan Skinnskatteberg och Fagersta. Stugans ägare, för­fattaren Jan Myrdal, fyllde 81 år men de 200 gästerna var där för att fira giftermålet mellan honom och den 34 år yngre under­sköterskan Andrea Gaytán Vega. Runt det tortilla­späckade buffébordet minglade svenska kulturpersonlig­heter som Lars ­Gustafsson, Sven Lindqvist och ­Annika Hagström med brudens familj som flugit in från ­Mexiko. Myrdal, som var utklädd till charro, en mexikansk cowboy, hade dessutom åkt »ner till kontinenten« för att ladda upp med aktningsvärda mängder tequila, rom och champagne.

Vigseln, som förrättades av Mats ­Svegfors,  var Jan Myrdals fjärde. Hans livskamrat under 50 år, konstnären Gun Kessle, hade dött bara ett halvår tidigare.

Flera av hans vänner tyckte att författaren verkade förälskad och full av energi. I samband med bröllopet talade han själv om sin nya kärlek i flera intervjuer. »Jag reagerar våldsamt fysiskt på henne«, sade han i Aftonbladet. För Borås Tidning avslöjade han att han råkat slå på trygghetslarmet under deras första samlag. Andrea förklarade att Jan var »en bättre älskare än någon annan«.

Annons

 

När jag, tre år senare, ringer på dörren till stugan utanför Skinn­skatte­berg har Andrea Gaytán Vega flyttat ut efter en stökig skilsmässa som kantades av offentliga gräl.

Jan Myrdal öppnar och hälsar med att ursäktande konstatera att »här ser för jävligt ut, men det har jag ju redan förklarat på telefon«. På köksbordet svettas en grevéost i sitt öppnade paket bredvid en påse formbröd. Fyra pappkassar med tomglas står på golvet.

Eftersom det »inte finns plats för två någon annanstans« går vi uppför trappan till hans arbetsrum, där han sätter sig bakom skrivbordet, som är täckt av utskrifter, tidningar, ­disketter, borrar och två gamla skrivare. I fönstret hänger en teckning före­ställande två nakna kvinnor ovanför tre uppnålade porträtt av Stalin, Balzac och Strindberg.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?