Beläst. Myrdals bibliotek innehåller bland mycket annat en porrsektion. »Tittar du på exempelvis 1800-talets anglosaxiska pornografi, så handlar mycket om spanking. Det är intressant och säger något om den tidens uppfostringsideal.« Illustration: Emiliano Ponzi

Jan Myrdals sista flytt

84 år gammal var Jan Myrdal bortglömd, nyskild och orolig över vad som skulle hända med hans 100 000 böcker efter hans död.

Våren 2008 hölls en stor­slagen fest i en stuga i skogen ­mellan Skinnskatteberg och Fagersta. Stugans ägare, för­fattaren Jan Myrdal, fyllde 81 år men de 200 gästerna var där för att fira giftermålet mellan honom och den 34 år yngre under­sköterskan Andrea Gaytán Vega. Runt det tortilla­späckade buffébordet minglade svenska kulturpersonlig­heter som Lars ­Gustafsson, Sven Lindqvist och ­Annika Hagström med brudens familj som flugit in från ­Mexiko. Myrdal, som var utklädd till charro, en mexikansk cowboy, hade dessutom åkt »ner till kontinenten« för att ladda upp med aktningsvärda mängder tequila, rom och champagne.

Vigseln, som förrättades av Mats ­Svegfors,  var Jan Myrdals fjärde. Hans livskamrat under 50 år, konstnären Gun Kessle, hade dött bara ett halvår tidigare.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #25 (12 april 2012) och är skriven av .