Megastjärnans bortglömda gig

I sommar gästar Jay-Z Sverige tillsammans med Beyoncé. Filter påminner om första gången hiphop-stjärnan besökte landet – då han trodde att han var i Schweiz.

Tillsammans med ett gäng nervösa engelsmän från skivbolaget Northwestside Records väntade BMG:s PR-agent Camilla Nordahl i Arlandas ankomsthall på planet från New York. Ett halvår tidigare hade Jay-Z släppt debutskivan Reasonable Doubt i USA och hyllats som hiphopens nya storstjärna. Nu var han på väg till Sverige tillsammans med sin kusin Be-Hi och vapenbrodern Damon Dash, för att uppträda, göra intervjuer och träffa representanter från skivbolaget som skulle lansera honom i Europa.

Skivbolagsmännen var oroliga över hur Brooklynartisten som rappade om att sälja knark skulle vara att ha att göra med.

– Det var fortfarande ovanligt att hiphopartister kom till Europa, och många hade nog fått bilden genom media att de skulle vara krångliga och diviga, säger Camilla Nordahl.

Annons

När de åkte in till hotellet frågade Jay-Z om Camilla kunde ordna så att han fick upp en flaska Cristal-champagne på hotellrummet.

– Jag hade inte råd, så jag köpte Taittinger istället.

På kvällen gick de till East på Stureplan, där Alex Strehl, som skulle arrangera spelningen, slöt upp:

– Jay-Z var ganska tillbakadragen och iakttagande. Damon Dash tog mycket större plats. Han raggade ogenerat på allt som rörde sig och försökte få varenda tjej från skivbolaget i säng.

När de samlades på hotellet nästa morgon för att förbereda pressträffarna var Camilla rädd att hon skulle få skäll för att hon köpt fel champagne.

– Men Jay-Z var jätte­glad. Han sade bara: »Oh, it was great! I didn’t know there were any other brands

Resten av dagen svarade Jay-Z tålmodigt på frågor från journalister från hela Europa. En av dem var Sveriges radios Mats Nileskär:

– Han var lite avvaktande tills jag tog upp att han slutade langa knark efter att hans knarklangarförebild hittats död med sina avskurna könsdelar i munnen. Han blev upphetsad av att jag kände till det och öppnade sig. Några år senare när jag gjorde en intervju med Busta Rhymes kom Jay-Z in i rummet och skrattade: »That’s the craziest journalist!«

På kvällen tog Camilla Nordahl och Alex Strehl med de utländska gästerna till den italienska restaurangen Martini vid Norrmalmstorg.

– Damon var ju som han var, men när Jay-Z kom igång var han skit­trevlig. Man fattade att han var väldigt intelligent. Han var positiv, intresserad och förvånad över att hiphop inte var lika rasbetonat i Sverige som i USA och att även små fräkniga tjejer som jag gillade hans musik, säger Camilla Nordahl.

Alex Strehl var manager för Robyn som just släppt sin första skiva i USA. Över pastan övertalade han Jay-Z att lägga en rap på remixen av Robyns Show Me Love.

– Han tyckte det lät kul, men Damon Dash bröt in och sade att de ville ha 10 000 dollar i cash med en gång. Det fanns ju inte en chans att vi kunde fixa det där på kvällen.

Dagen därpå ordnade BMG en konsert på Cabaret vid Norra Bantorget. Jay-Z och Damon Dash körde fem låtar inför drygt 300 personer som sjöng med i Can’t knock the hustle, innan de åkte tillbaka till flygplatsen.

– Jay-Z sade att han ville komma tillbaka till Stockholm, säger Camilla Nordahl. Han ville gärna äta pastan på Martini igen och titta på Alperna.

Annons

Artikeln publicerades i Filter #2 (11 juni 2008) och är skriven av .