Illustration: Team Hawaii

Världens mest otacksamma jobb?

Senast Dolly Parton var i Sverige ägnade Henric Sandgren nästan 70 timmar åt att bygga hennes loge. Hon gick inte ens in och ­tittade.

Sommaren 2007 väntade Malmö celebert besök. Legendaren sir Elton John skulle göra sin första spelning i staden någonsin, och arrangörerna räknade med att omkring 20 000 personer skulle dyka upp på Malmö Stadion. Arrangemanget sysselsatte hundratals personer: elektriker, ljudtekniker, roddare, lastbilschaufförer, assistenter, scenarbetare…  Sist men inte minst var någon tvungen att bygga Artistens loge – ett uppdrag som föll på Henric Sandgren. Han hade grundat liveklubben Bottleneck i Stockholm i mitten av 90-talet, sett den vidareutvecklas till Fritz Corner, börjat åka på turné med band som The Hives, Cardigans och Moneybrother och sedermera flyttat till Malmö, där han hade fått jobb hos konsertarrangören Kulturbolaget och förärats yrkestiteln »Hall manager«.

Inför Elton Johns spelning löd uppdraget att förvandla de nedgångna omklädningsrummen på Malmö Stadion till en sminkloge, en garderobsloge, en loge för kören och slutligen – en loge till superstjärnan själv.

– Man kommer in och ser det där rummet och vill bara börja gråta, säger Henric Sandgren. Väggarna är ljusblå och längs dem sitter trälister med stora gympasalskrokar på. De måste man ta ner. Sedan måste man köpa något fint medaljongtyg, fästa det i uppborrade träskenor, tejpa skarvar, ta in mattläggare som lägger golv, hyra möbler, montera dem, fixa växter…

Annons

Hur logen skulle se ut stod s­pecificerat i det sammanlagt 50-sidiga kontrakt som signerats och överlämnats i samband med bokningen, och som även innehöll Elton Johns rider. En rider kan enklast beskrivas som en lista över de specifika krav som en artist ställer på konsertarrangören. Somliga rör teknisk utrustning, andra avhandlar mat och dryck. Där­utöver finns det utrymme för diverse excesser, vars omfång inte sällan står i proportion till artistens skivförsäljning.

Vad som står i en rider är konfidentiellt, men genom åren har innehållet ofta läckt ut. Ett av de mest berömda kraven kommer från hårdrocksbandet Van Halen, som under en period ville ha en stor bunke med det multifärgade godiset M&M:s i sin loge. Dock: de bruna pastillerna skulle vara bortplockade, annars förbehöll sig Van Halen rätten att ställa in spelningen – men ändå ta ut sitt arvode. Queen har efterfrågat en gyttjebrottningsring utanför sitt omklädningsrum och Lady Gaga har krävt att hela hennes stab ska prata Cockney-dialekt.

Den amerikanska sajten The Smoking Gun publicerade nyligen Elton Johns rider. Där framgår bland annat att han vill ha ett »love seat«, »stora gröna växter«, »bankettbord med vita linnedukar« och »cola light« som »MÅSTE VARA PÅ BURK«. Han vill även ha en luftkonditionerad loge med den exakta temperaturen 15,5 grader, samt »en stor grupp färgglada blommor« – dock under inga omständigheter »krysantemum, liljor, nejlikor eller tusenskönor«.

Henric Sandgren har räknat ut att det – inklusive förarbete – tog honom och hans två medarbetare 168 timmar att bygga Elton Johns loge. De sista 40 timmarna arbetade han i ett sträck, med bara en timmes sovpaus i en av logens soffor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?