Galten från Mjölby

Hur det kom sig att världens näst mest perfekta kropp blev ett T-spritsmarinerat vrak på en parkbänk i Tranås.

En frostig höstnatt tog räddningstjänsten i Östergötland emot ett samtal från en upprörd bilförare som berättade att en kraftig man låg raklång på E4:an utanför Linköping i västlig riktning. Han låg mitt på körfältet och man fick inte syn på honom förrän det var för sent att bromsa – personbilar, bussar och lastbilar fick gira över till den andra filen för att inte köra över honom. Om inte någon fick bort honom därifrån snarast skulle folk dö.

Polisen ryckte ut med fyra bilar och dubbelt så många poliser. När de plockade upp mannen från vägen kände några igen honom. Det var ju Mats Kardell, den där bodybuildaren som bodde i Tranås. Han hade tävlat mot världens absolut bästa och stått på prispallen i självaste Mr Universum två gånger. Men för polis och räddningstjänst var Mats numera hundra kilo ångest som de inte riktigt visste vad de skulle ta sig till med.

För det mesta hämtade de upp honom från parkbänken vid systembolaget i Tranås. Ibland fick de fiska upp honom ur ån som rann genom stan. De brukade baxa upp den tunga kroppen på en bår och köra honom till akuten på Eksjö lasarett. När Mats vaknade upp magpumpad, bakfull och desperat letade han oftast reda på närmaste påse med Dax 85-procentig flytande sjukhustvål och drack upp den, om nu inte sjukhuspersonalen hade hunnit gömma den. Han behövde den där tvålen, trots att han allt som oftast redan hade en alkoholhalt på över fyra promille i blodet.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #36 (05 februari 2014) och är skriven av .