Foto: Sven Franson

Galten från Mjölby

Hur det kom sig att världens näst mest perfekta kropp blev ett T-spritsmarinerat vrak på en parkbänk i Tranås.

En frostig höstnatt tog räddningstjänsten i Östergötland emot ett samtal från en upprörd bilförare som berättade att en kraftig man låg raklång på E4:an utanför Linköping i västlig riktning. Han låg mitt på körfältet och man fick inte syn på honom förrän det var för sent att bromsa – personbilar, bussar och lastbilar fick gira över till den andra filen för att inte köra över honom. Om inte någon fick bort honom därifrån snarast skulle folk dö.

Polisen ryckte ut med fyra bilar och dubbelt så många poliser. När de plockade upp mannen från vägen kände några igen honom. Det var ju Mats Kardell, den där bodybuildaren som bodde i Tranås. Han hade tävlat mot världens absolut bästa och stått på prispallen i självaste Mr Universum två gånger. Men för polis och räddningstjänst var Mats numera hundra kilo ångest som de inte riktigt visste vad de skulle ta sig till med.

För det mesta hämtade de upp honom från parkbänken vid systembolaget i Tranås. Ibland fick de fiska upp honom ur ån som rann genom stan. De brukade baxa upp den tunga kroppen på en bår och köra honom till akuten på Eksjö lasarett. När Mats vaknade upp magpumpad, bakfull och desperat letade han oftast reda på närmaste påse med Dax 85-procentig flytande sjukhustvål och drack upp den, om nu inte sjukhuspersonalen hade hunnit gömma den. Han behövde den där tvålen, trots att han allt som oftast redan hade en alkoholhalt på över fyra promille i blodet.

Annons

När Mats 2008 kom in på intensiven för 55:e gången på två år skakade läkaren bara på huvudet. Mats hade tryckt i sig anabola steroider i enorma mängder, överlevt två överdoser av GHB med hjälp av en respirator, missbrukat amfetamin i två decennier samt suttit i fängelse för narkotikabrott. Men spriten var värre än allt annat. Han drack en liter för att komma upp ur sängen, en liter för att ta sig igenom dagen och en liter för att somna. Tog spriten slut gick han till bensinmacken, köpte T-röd och drack direkt ur flaskan.

Nu blödde Mats ur varenda kroppsöppning. Läkaren kunde räkna till sammanlagt fem blodproppar, varav en i lungorna, samt ett blödande magbråck. Vilopulsen låg på 190 och blodvärdet på 70, hälften av det normala. Blodet var tunt som vatten.

– Det här går inte längre, Mats, sade läkaren. Om du inte skärper dig kommer du att dö innan månaden är slut. Jag har ringt till dina anhöriga.

De gamla kollegorna från kroppsbyggartiden hade för länge sedan tappat kontakten med honom, men den hösten började ändå ett rykte spridas. I Flashbacktråden »Död på grund av dopning« ställde någon frågan: »Tänkte höra om någon vet om en byggare som heter Mats Kardell är död, hört ett rykte och undrar om någon vet om det är 100 procent sant.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?