»Folk har blivit kvar där uppe i fyra dagar utan mat«

Fjällräddaren Sven-Erik Frånberg har börjat tröttna på folk som ska bestiga Kebnekaise i shorts och gympaskor.

»Jag promenerade in på polisstationen i Kiruna och anmälde mig som fjällräddare år 2006. Jag jobbar som brandman till vardags, vill hjälpa människor och tycker om att vara ute i skog och fjäll. Fjällräddningarna har ökat på senare år. Hos oss märktes en drastisk ökning för några år sedan. Efter varje insats går vi igenom händelsen. Då kom snacket: ›Det är hårt tryck, vi får mer att göra.‹

Det absolut mest onödiga är när folk vill bestiga Kebnekaise med för dålig utrustning – jag har mött människor på väg upp till toppen med shorts, gympadojor och en liten skolryggsäck. Det är helt oacceptabelt. Vädret kan slå om blixtsnabbt vid Kebnekaise. Sommartid kan det vara snöstorm, regn och dimma. Då är det lätt att tappa bort sig. Det är ingen vandringsled upp till toppen, utan man får följa stigar som tidigare vandrare trampat upp.

Man måste tänka på sin egen säkerhet, men framför allt barnens. Det är absolut inget fel att ta med sina barn – om man har rätt utrustning. För två somrar sedan gick en pappa med tre barn i åldrarna åtta till fjorton upp på Kebnekaise i fint väder. Sedan slog det om. Det var nollgradigt, snöblandat regn och dimma. De hade tunna regnkläder och kunde inte se någonting. Trötta, frusna och hungriga larmade de oss. Vi kom med helikopter. Från helikopterplatsen tog det en timme att gå upp, vi hade med mat och kläder. Det finns bara en liten stuga på toppen, men de hade rört på sig för att hålla värmen och mådde ganska bra. Det har hänt att folk har blivit kvar där uppe i fyra dagar utan varma kläder och mat. Ibland kan vi inte komma upp för att det är så dåligt väder. Då sitter de där.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av .