»Ingen stjäl djuren här«

Sveriges yngsta fäbodbrukare heter Baqer Mosawi och är en 22-årig afghan utan uppehållstillstånd.

»Min pappa och mina manliga släktingar dödades innan jag föddes och jag växte upp hos min morbrors dräng i Sar-e Pol i Afghanistan. Han hade djur: kor, får, getter. Jag hjälpte honom att samla mat till djuren, när jag blev äldre sådde jag och slog med lie. De hade ingen traktor på den tiden, bara tjurar som plöjde. På somrarna flyttade vi med djuren till sommargården, på hösten flyttade vi tillbaka till byn. Jag gick i skolan fyra timmar varje dag, resten av tiden hjälpte jag till på gården.

Jag älskade djur och jag älskade särskilt får. Jag drömde om att ha flera hundra och tänkte att när jag blev äldre skulle jag bygga ett stängsel så att de fick vara i fred. Ett problem i Afghanistan var att folk ibland stal och sålde djuren, eller slaktade dem i hemmet.

När jag var 16 fick jag problem på grund av saker som hänt min familj. Jag var ett drygt år i Iran och kom till Sverige 2015. Jag hamnade på en gammal militärförläggning i Trängslet i Älvdalen med fler än 500 flyktingar. Många fick praktisera på Ica eller Systembolaget, men en dag berättade två killar att de varit på en bondgård. Den ena stannade i en vecka, den andra i två timmar. En tolk och en god man hjälpte mig att ringa. Bonden hade 7 mjölkkor, 9 kalvar, 12 getter och 17 får. På sommaren hade han sina djur på en fäbod, på vintern var de på gården. Det var väldigt kallt när jag kom dit, 30 minusgrader. Det var jobbigt i början, men bonden visade mig hur jag skulle göra: vattna djuren, kasta ensilage, diska, mjölka, skriva kalvningsrapporter, skotta snö …

Bonden hade problem med sina axlar och sin rygg och efter ett tag tvingades han sluta med djurhållning. Han sa: ›Om du vill jobba med djur kan du ta över.‹ Nu sköter jag allting ensam. I maj tar jag ut djuren till fäboden och sedan är jag där med dem till oktober. Jag mjölkar dem vid fem på morgonen, sedan släpper jag ut dem i skogen. På dagarna gör jag smör och ost och sådant. Jag gör smör enligt afghansk tradition. Man gör först yoghurt av grädde, sedan gör man smör av yoghurten. Det blir mycket syrligare och smakar väldigt gott. Vid sex på kvällen kommer djuren tillbaka. Då mjölkar jag dem igen och släpper ut dem i fäbodvallen. Sedan vilar de till fem och så börjar det om.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen Publicerad 18 november 2019. och är skriven av .