»Jag svalde flera deciliter snö innan jag fick luft«

Lavinexperten Jenny Råghall fick en traumatisk start på sin karriär.

»Det var snöstorm och de långa liftarna på Tänndalens fjällanläggning hölls stängda av säkerhetsskäl. När vinden mojnade bestämde Jocke, min kollega, att vi skulle fara upp på fjället för att kontrollera en lavinfarlig sluttning. Jag var 23 år och det var mitt första jobb som skidpatrullör. Vi fungerade lite som skidanläggningens ambulanser och vi ansvarade också för skyltning och lavinrelaterade problem. Jocke var säkerhetschef och hade 20 års erfarenhet.

Vi tog liften upp till det kända lavinområdet. Snön var stenhård och vindpackad, den var nästan som betong. Jocke konstaterade att vi skulle behöva komma tillbaka och spränga bort snön nästa dag. Sedan vände han på skidorna för att åka mot nästa lift. Då löste han ut lavinen. Allt började röra på sig. Vi drogs med båda två.

Det gick så väldigt fort. En lavin kan enkelt komma upp i en hastighet på hundra kilometer i timmen, men vi for ganska snart in i en björkskog. Jag hade ett mantra i bakhuvudet: ›Skydda huvudet, skydda huvudet.‹ Jag åkte telemark på den tiden och en av skidorna löste inte ut. När den fastnade runt en björk och for av tänkte jag: ›Där gick knät.‹


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #66 (28 januari 2019) och är skriven av .