Foto: Blekinge Läns Tidning

Extremisten

Den avhoppade nazistledaren Anders Högström föreläste om humanism, mottog ett hederspris på Gaygalan och hyllades av tusentals antirasister i Globen. Sedan gjorde han sig skyldig till en kupp som chockade världen: stölden av »Arbeit macht frei«-skylten i Auschwitz. Nu berättar den mytomspunne Högström för första gången om sitt omtumlande liv, i en bok som också skildrar den moderna svenska extremhögerns framväxt.

BAKGRUND:

Anders Högströms uppväxt i Karlskrona präglades av ett intresse för sprängämnen och illegala pojkstreck. Han var även fascinerad av Adolf Hitler och Tredje riket – och inspirerad av den rasism som spred sig i Sverige runt 1990 – och började i tonåren bränna kors och måla hakkors på offentliga platser. Ihop med en grupp likasinnade gjorde han snart även inbrott och stal materiel i militära anläggningar, samt utförde rasistiska angrepp och trakasserier. Myndighetsdagen följdes av en med råge hoparbetad fängelsedom.

Anstaltstiden innebar fördjupad kontakt med äldre och mer förhärdade rasister. Efter frigivningen bildade Högström och några av dem Nationalsocialistisk front – ett öppet nazistiskt parti med medlemsstadgar, partiprogram och allt. Blott 18 år gammal blev han dess ledare och en frontfigur inom den växande extremhöger som utmärkte sig med vit makt-konserter, våldsamma upplopp och rasistiskt motiverade hot och attacker.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #75 (20 juli 2020) och är skriven av .