Foto: Blekinge Läns Tidning

Extremisten

Den avhoppade nazistledaren Anders Högström föreläste om humanism, mottog ett hederspris på Gaygalan och hyllades av tusentals antirasister i Globen. Sedan gjorde han sig skyldig till en kupp som chockade världen: stölden av »Arbeit macht frei«-skylten i Auschwitz. Nu berättar den mytomspunne Högström för första gången om sitt omtumlande liv, i en bok som också skildrar den moderna svenska extremhögerns framväxt.

BAKGRUND:

Anders Högströms uppväxt i Karlskrona präglades av ett intresse för sprängämnen och illegala pojkstreck. Han var även fascinerad av Adolf Hitler och Tredje riket – och inspirerad av den rasism som spred sig i Sverige runt 1990 – och började i tonåren bränna kors och måla hakkors på offentliga platser. Ihop med en grupp likasinnade gjorde han snart även inbrott och stal materiel i militära anläggningar, samt utförde rasistiska angrepp och trakasserier. Myndighetsdagen följdes av en med råge hoparbetad fängelsedom.

Anstaltstiden innebar fördjupad kontakt med äldre och mer förhärdade rasister. Efter frigivningen bildade Högström och några av dem Nationalsocialistisk front – ett öppet nazistiskt parti med medlemsstadgar, partiprogram och allt. Blott 18 år gammal blev han dess ledare och en frontfigur inom den växande extremhöger som utmärkte sig med vit makt-konserter, våldsamma upplopp och rasistiskt motiverade hot och attacker.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?