Markus Torgebys naturskola: Så lagar du god gröt utomhus

Tänker du vistas utomhus under semestern? Markus Torgeby bjuder på tips om stort och smått. Den här gången: så gör du den godaste gröten.

Gunde Svan kan slänga sig i väggen, det finns inte någon nu levande människa i Sverige som har ätit mer gröt än vad jag har gjort. Bara under de fyra åren jag bodde i kåtan förbrukade jag nästan 90 kilo havregryn per år. Havregryn är ett fantastiskt livsmedel, det innehåller fett, kolhydrater, proteiner och mineraler. Utan havregryn hade jag varit död för länge sedan, legat som en skrynklig läderbit under en gran, uttorkad och glömd.

Det går att leva ett fullgott liv en hel sommar på enbart gryn och lite C-vitamin i form av färska frukter eller bär. Det finns frihet och luft i den tanken, att det inte behövs så mycket för att livet ska vara gött. Under perioder när jag haft lite pengar har jag räknat allt i havregryn. Ett par nya träningsskor för 1 000 kronor – eller 100 kilo havregryn för samma pengar? Jag tror det kan vara vettigt att tänka så ibland, för att förstå vad som är viktigt på riktigt.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerades 7 juli 2025. Artikeln är skriven av .

Vad vill du att Filter ska skriva om? Tipsa oss!