BAKGRUND: Allt började hösten 2009, då fotografen Johan Persson och journalisten Anna Roxvall reste till det kenyanska flyktinglägret Dadaab för att rapportera om situationen på Afrikas horn. De skulle intervjua flyktingar från Somalia, men råkade hela tiden på människor som flytt från den etiopiska regionen Ogaden.
Sedan decennier pågår där ett bortglömt inbördeskrig, som på senare tid har fått en extra laddning genom förmodade storfyndigheter av olja och gas. Självständighetsrörelsen ONLF motsätter sig alla utvinningsplaner, eftersom de anser att marken och det som finns under den tillhör invånarna, inte den etiopiska ockupationsmakten.
I svallvågorna efter en gerillaattack där ONLF dödade minst 74 utländska oljearbetare slog den etiopiska armén en järnring kring Ogaden och kastade ut både Röda Korset och FN. I Human Rights Watchs rapport Collective Punishment går det att läsa vad som hände sedan: Oljebolagen krävde säkerhetsgarantier från den etiopiska staten för att inte lämna regionen, vilket ledde till att byar brändes ner, civila greps och torterades, tusentals människor tvingades på flykt. Journalister nekades inresevisum och de etiopier som försökte beskriva situationen dömdes till hårda fängelsestraff. Utlänningar som ändå tog sig in blev gripna och deporterade.
När Johan och Anna läste att svenska Lundingruppen tänkte provborra efter olja i just Ogaden bestämde de sig för att undersöka saken närmare. Men Anna blev gravid och kollegan Martin Schibbye ersatte henne. Johan och Martin kontaktade ONLF i London och erbjöds hjälp med att illegalt ta sig in via Somalia, samt med att fotvandra 20 mil genom öknen till regionen där oljan skulle pumpas upp. Våren 2011 flög de till Kenya för att göra jobbet.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.