»Vi har hamnat mitt i ett krig och nu finns det ingen återvändo«

För ett knappt år sedan återvände journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till Sverige efter 438 dagar i etiopisk fångenskap. Här berättar de för första gången om de dramatiska dagar som föregick gripandet i öknen.

BAKGRUND: Allt började hösten 2009, då fotografen Johan Persson och journalisten Anna Roxvall reste till det kenyanska flyktinglägret Dadaab för att rapportera om situationen på Afrikas horn. De skulle intervjua flyktingar från Somalia, men råkade hela tiden på människor som flytt från den etiopiska regionen Ogaden.

Sedan decennier pågår där ett bortglömt inbördeskrig, som på senare tid har fått en extra laddning genom förmodade storfyndigheter av olja och gas. Självständighetsrörelsen ONLF motsätter sig alla utvinningsplaner, eftersom de anser att marken och det som finns under den tillhör invånarna, inte den etiopiska ockupationsmakten. 

I svallvågorna efter en gerillaattack där ONLF dödade minst 74 utländska oljearbetare slog den etiopiska armén en järnring kring Ogaden och kastade ut både Röda Korset och FN. I Human Rights Watchs rapport Collective Punishment går det att läsa vad som hände sedan: Oljebolagen krävde säkerhetsgarantier från den etiopiska staten för att inte lämna regionen, vilket ledde till att byar brändes ner, civila greps och torterades, tusentals människor tvingades på flykt. Journalister nekades inresevisum och de etiopier som försökte beskriva situationen dömdes till hårda fängelsestraff. Utlänningar som ändå tog sig in blev gripna och deporterade. 

Annons

När Johan och Anna läste att svenska Lundingruppen tänkte provborra efter olja i just Ogaden bestämde de sig för att undersöka saken närmare. Men Anna blev gravid och kollegan Martin Schibbye ersatte henne. Johan och Martin kontaktade ONLF i London och erbjöds hjälp med att illegalt ta sig in via Somalia, samt med att fotvandra 20 mil genom öknen till regionen där oljan skulle pumpas upp. Våren 2011 flög de till Kenya för att göra jobbet.

I Dadaab och Nairobi samlade de in ett stort antal vittnesmål från människor som flytt från Ogaden: vanliga civila, före detta oljearbetare och avhoppade soldater som stridit för Etiopien. Sedan följde en flera veckor lång och frustrerande väntan på att få klartecken från gerillan, först i Kenya, sedan i somaliska Galcayo. 

Så kom det efterlängtade telefonsamtalet. Den 27 juni var det dags att korsa gränsen …

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?