»Vi har hamnat mitt i ett krig och nu finns det ingen återvändo«

För ett knappt år sedan återvände journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till Sverige efter 438 dagar i etiopisk fångenskap. Här berättar de för första gången om de dramatiska dagar som föregick gripandet i öknen.

BAKGRUND: Allt började hösten 2009, då fotografen Johan Persson och journalisten Anna Roxvall reste till det kenyanska flyktinglägret Dadaab för att rapportera om situationen på Afrikas horn. De skulle intervjua flyktingar från Somalia, men råkade hela tiden på människor som flytt från den etiopiska regionen Ogaden.

Sedan decennier pågår där ett bortglömt inbördeskrig, som på senare tid har fått en extra laddning genom förmodade storfyndigheter av olja och gas. Självständighetsrörelsen ONLF motsätter sig alla utvinningsplaner, eftersom de anser att marken och det som finns under den tillhör invånarna, inte den etiopiska ockupationsmakten. 

I svallvågorna efter en gerillaattack där ONLF dödade minst 74 utländska oljearbetare slog den etiopiska armén en järnring kring Ogaden och kastade ut både Röda Korset och FN. I Human Rights Watchs rapport Collective Punishment går det att läsa vad som hände sedan: Oljebolagen krävde säkerhetsgarantier från den etiopiska staten för att inte lämna regionen, vilket ledde till att byar brändes ner, civila greps och torterades, tusentals människor tvingades på flykt. Journalister nekades inresevisum och de etiopier som försökte beskriva situationen dömdes till hårda fängelsestraff. Utlänningar som ändå tog sig in blev gripna och deporterade. 


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #33 (07 augusti 2013) och är skriven av , .