Madelene Pollnow: Dags att avskaffa det svenska slaveriet!

I veckans nyhetsbrev skriver Madelene Pollnow om utnyttjandet av utländska bärplockare.

I går publicerade Dagens Nyheter en stor granskning om thailändska blåbärsplockares vidriga arbetsvillkor. Reportrarna har gjort ett gediget jobb – bland annat har de träffat 77 människor i Thailand som vittnar om situationen i Sverige. Deprimerande nog hade de kunnat skriva stora delar av resten av texten genom att trycka copy paste.

Redan 2014 beskrev Nina Brevinge i Filter utnyttjandet av de utländska bärplockarna som »en bisarr sommartradition« och problemen hon radade upp i reportaget hade i mångt och mycket varit konstanta sedan 1990-talet – vilket vi bland annat pratar om i dagens Filterpodd.

Så när bärföretagare nu uttrycker sin bestörtning över uppgifterna i DN:s reportage och ministrar lovar att de ska göra allt för att förändra situationen – kom ihåg att de redan haft evigheter på sig att avskaffa det svenska slaveriet.

 

Veckans …

… lästips. 
Den amerikanska sajten The Intercept publicerade häromdagen ett utförligt reportage om den svenske ingenjören Erik Andersson som bedrivit en privat undersökning av Nordstream-sprängningarna. Mycket läsvärt, särskilt i brist på svenska granskningar av händelsen.

… uppmaning. 
Vi vill gärna att fler ska läsa Filter, och ber därför om hjälp. Tipsa gärna alla i din närhet som är intresserade av kvalitetsjournalistik att de nu har chansen att läsa Filter digitalt gratis i en månad. Teckna prenumerationen här!

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 30 juni 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons