Madelene Pollnow: »Den omotiverade debatten om Linda Skugge«

I veckans fredagsbrev kommenterar Madelene Pollnow den senaste kulturdebatten om Linda Skugges konto på Onlyfans, som hon tycker är ett omotiverat, moralistiskt persondrev.

När jag var 15 år gammal utgavs Linda Skugges Saker under huden, och den blev en av mitt livs stora läsupplevelser. För en tonåring med skribentambitioner var hon på något vis en uppnåelig inspirationskälla. Hon har retat gallfeber på folk sedan hon började skriva krönikor som 18-åring, ofta alldeles säkert medvetet, men den senaste kulturdebatten med Linda Skugge i fokus känns mer som ett omotiverat, moralistiskt persondrev.

För er som missat den handlar det om att Skugge har ett konto på sajten Onlyfans där hon mot betalning delar sexbilder och -filmer. Att hon haft det tufft ekonomiskt sedan hon drabbades av Addisons sjukdom pratade hon om med Filter för redan fyra år sedan, och att hon därför behövde trycka ur sig »svagt godkända« texter. Nu har hon berättat i Expressen att inte heller det räcker längre och att hon därför startat sitt Onlyfans-konto.

I DN-krönikan som startade kultursidesdebatten hävdades att Linda Skugge »legitimerar prostitution«. Med tanke på hur många gånger Skugge själv sågat andra människor kanske det känns lockande att ge tillbaka. Men hon brukade åtminstone sparka uppåt.

Veckans …

… boktips.
Efter att ha författat handboken Släktforska med DNA och hjälpt Karin Bojs med bästsäljaren Svenskarna och deras fäder blev Peter Sjölund »DNA-detektiv« på heltid och löste det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. I helgen kommer hans nya bok Alla är vi valloner, som vi tipsar om här.

… podd.
This American Life-avsnittet Eight Fights är verkligen den amerikanska poddklassikern när den är som bäst. Journalisten Masha Gessen berättar hur kriget i Ukraina påverkat människors vardagsliv genom att följa en rysk-ukrainsk familj genom åtta gräl. Nedtonat och närgånget.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 18 augusti 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons