Madelene Pollnow: »Ett arbetsplatsbesök hos västafrikanska romansbedragare«

I veckans nyhetsbrev skriver Madelene Pollnow om romansbedragare som blåser svenska nätdejtare på hundratals miljoner om året.

När journalisten Torbjörn Wester för några år sedan blev singel gjorde han som de flesta andra – han vände sig till dejtingsajter för att hitta en ny partner. Snart fick han kontakt med en asiatisk kvinna som var på genomresa i Skåne. Snacket flöt på och Torbjörn ville gärna träffa henne innan hon skulle lämna landet. När undanflykterna blev för många googlade han och fick reda på att han blivit utsatt för en romansbedragare.

I Torbjörns fall blev det inte värre än så, men för tusentals svenskar tar historien en annan vändning. Varje år förs hundratals miljoner svenska kronor över till utländska romansbedragare. En stor andel av dem befinner sig i Västafrika, där de helt enkelt har romansbedragare som yrke. Torbjörn Wester har träffat några av dem i Ghana, och resultatet blev reportaget »Kär & galen« som är med i nya numret av Filter.

I dagens podd berättar han om den subkultur som utvecklats kring romansbedragarna, med stora influerare och musikgenren Scam rap.

 

Veckans …

… konsert.
Att Loreen är flummig och stereotypernas stereotyp av en artist förvånar väl ingen, det är ju bara att läsa låttexten till hennes megahit Euphoria. Men det har onekligen funkat för henne. Den nykrönta Eurovisiondrottningen kan man i kväll se på Villa Belparc i Göteborg. För fler aktuella kulturtips, läs vår guide!

… Filterklassiker.
På tal om romansbedragarna ovan – läs vårt reportage »Den enda rätta« från 2011, då nätdejting fortfarande kändes outforskat. Christopher Friman Leffler gav sig ut i dejtingdjungeln för att se om algoritmerna kunde hjälpa honom att hitta rätt.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 28 juli 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons