Mattias Göransson: »Pourmokhtaris presskonferens talar för fortsatt stiltje för havsvindkraften«

I veckans fredagsbrev kommenterar Mattias Göransson regeringens pressträff om kärnkraft: »Det är rent absurt, i sin totala brist på sammanhängande logik.«

Som göteborgare förväntas man kanske ha en salt sida, men det var bara tredje gången i livet jag befann mig på en segelbåt när jag i somras följde med några vänner på en tur från Köpenhamn till bornholmska Rønne. Efter några timmars seglats bröts den sydliga horisonten av välbekanta vispar: just det, Kriegers flak, den enorma vindkraftspark som avhandlas i det senaste Filternumret.

Kraftverken var så höga att de illustrerade jordens krökning, då de såg ut att sjunka allt djupare i vattnet i takt med ökande avstånd från båten. De drygt 150 snurrorna förser i dag 600 000 danska och ungefär lika många tyska hushåll med el. I snart ett kvarts sekel har svenskar försökt få till en lika stor satsning på vår tårtbit av grundet, och de evinnerliga turer som lagt krokben för den var vad som fick reportern Johan Frisk att använda Kriegers flak som röd tråd i texten.

Vissa omfattande nationella projekt, som infrastruktur och energiförsörjning, kräver uppenbarligen att politiker agerar långsiktigt och konsekvent. Annars händer ingenting.

Frågan aktualiserades i förrgår, när regeringen höll en pressträff om kärnkraft. När Svenska Dagbladets reporter tog upp avsaknaden av blocköverskridande energiöverenskommelse svarade miljöminister Romina Pourmokhtari:
– Sådana här överenskommelser tycker jag att man lägger lite väl stor vikt vid. Det finns många överenskommelser som har gjorts i Sverige där man har lagt väldigt många timmar och möten och kaffekoppar på att komma överens, och sedan rivs de upp då saker och ting vänder på sig.
Svaret är märkligt redan vid en snabb läsning. Läser man det noggrant är det rent absurt, i sin totala brist på sammanhängande logik.

Vi kan nog räkna med fortsatt stiltje vad gäller nya havsvindparker, kärnkraftverk och järnvägar i Sverige, alltmedan omvärlden målmedvetet och metodiskt bygger sig in i framtiden.

Veckans …

… Radiotips.
Fastnade du för det nya numrets reportage om romansbedragare? Härom sistens intervjuade P4 Extra reportern Torbjörn Wester om ämnet, och inslaget kan du lyssna på här.

… Biopremiär.
Fredrik Gerttens dokumentärfilm Breaking Social fick treor och en fyra av de stora dagstidningarna. Nöjdast var Dagens Nyheters recensent: »Mycket är för jävligt i den här tiden vi lever i, men det finns också starka motkrafter. Det är ett övertygande budskap som levereras väl paketerat.« Passa på att läsa vår intervju med filmaren.

… Filterklassiker.
På lördag kväll avrundar hemmasonen Håkan Hellström årets upplaga av Way Out West. Värm upp med Erik Eje Almqvists personporträtt från 2011, som skrevs den första gången Hellström var musikfestivalens toppnamn.

Trevlig helg!
Mattias Göransson

Publicerad 14 augusti 2023.
Annons