Madelene Pollnow: »Så här dåligt får Uppdrag Granskning inte vara«

I veckans nyhetsbrev kritiserar Madelene Pollnow det svenska flaggskeppet för grävande journalistik.

I förra veckans nyhetsbrev skrev Mattias Göransson om Uppdrag Gransknings serie Skuggkriget. Då kritiserade han reportrarnas urvalsmetoder och skeva framställning av fakta. Jag hade inte sett de två första programmen, men hans kritik fick mig att titta på det tredje i onsdags. Med tanke på att det var seriens sista del borde det största avslöjandet komma då. Kanske till och med en förklaring till svajigheterna? Såpass högt förtroende har jag ändå för UG.

Den största delen av programmet ägnades åt redan kända uppgifter om ryska trollfabriker och desinformationskampanjer. Resterande minuter handlade om ett ryskt fartyg som varit i närheten av Nordstream. Några månader innan ledningarna pajade. Jaha. Jag noterade samma problem som i tidigare program: inga jämförelsepunkter eller ytterligare bevis. Morgonen därpå spelade vi in Filterpodden, och Mattias berättade vilken information Uppdrag Granskning utelämnat denna gång. Jag får ta till en föräldraklyscha för att beskriva mina känslor: Jag är inte arg, jag är besviken.

Så här dåligt får faktiskt inte det svenska flaggskeppet för grävande journalistik vara.

 

Veckans …

… Filterklassiker. 
I podden säger Mattias att Skuggkriget är sämre än Estonia – fyndet som ändrar allt. Fattar ni inte vad han menar är det hög tid att läsa hans granskningar av den prisvinnande »dokumentären«.

… föreställning.
Emil Graffmans uppsättning av en av Ibsens mest älskade pjäser har redan fått lovande betyg, den är nämligen uttagen till vårens Scenkonstbiennal på Dramaten. Motiveringen lyder: »Att koncentrera Vildanden både i form och rum ger ny lyster till Ibsens klassiker. Här begränsas utrymmet för allt utöver det excellerande skådespeleriet.« I morgon har den premiär på Göteborgs stadsteater. Läs Filters guide för fler aktuella kulturtips!

… kap.
Känner du någon som inte prenumererar på Filter? Rätta genast till felet genom att tipsa om att man nu får de tre första numren till halva priset. Ta del av erbjudandet här.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 12 maj 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons