Mattias Göransson: »Sprid inte myten om förgiftade skolflickor i Iran«

Hej,

när internationella nyhetsmedier började rapportera om en våg av massförgiftningar av iranska skolflickor spetsade jag genast öronen. Anledningen var förstås mitt specialintresse för sociogena epidemier, i dagligt tal kallat för masshysterier.
Symtomen var de klassiska i sammanhanget – huvudvärk, yrsel, andnöd och svimningsattacker – och i sedvanlig ordning visade varken blodprov eller andra undersökningar några spår av skadliga substanser. Allt framställdes därför som ett mysterium, bortsett från att de skyldiga torde finnas bland regimtrogna och kvinnofientliga element.

Händelserna var som en karbonkopia av världens mest kända storskaliga psykosomatiska sjukdomsutbrott, som drabbade Palestina för precis 40 år sedan. Håller vi oss till den muslimska världen inträffade samma sak i Egypten 1993 och på otaliga afghanska skolor 2009–2016. Sociologen Robert Bartholomew har kartlagt ytterligare 63 snarlika sociogena epidemier, från 1892 och framåt och spridda över hela världen. Det reella antalet är sannolikt mångdubbelt större – men oavsett vilket är just denna sorts masshysteri väldokumenterad.

Detta ska vägas mot den konspirationsteoretiska hypotesen att anonyma illgärningsmän genomfört storskaliga giftattacker som inte efterlämnat några fysiska spår och enbart drabbat en viss kategori individer. Detta har såvitt känt aldrig hänt någonsin tidigare, någonstans. Frågan är hur det ens skulle kunna gå till.
Svenska nyhetsmedier förhöll sig länge avvaktande, men efter att självaste BBC gjort ett inslag som spred förgiftningsmyten brast alla fördämningar – under mars månad har såväl samtliga kvälls- och morgontidningar som public service rapporterat om de iranska »attackerna«. Deppigast: att Svenska Dagbladets i vanliga fall noggranna reporter Jenny Nordberg både förbehållslöst köpte konspirationsteorin och plussade på med substanslösa spekulationer.

Hur är det möjligt? Uppenbarligen kan vikten av kritiskt tänkande aldrig betonas för mycket, och vad gäller specifikt masshysterier har den svenska journalistutbildningen en kunskapslucka att fylla – inte minst för att massmedier spelar en så central roll för deras spridning. Dessvärre åtföljs tendensen att uppmärksamma fantasieggande vanföreställningar av en lika stark ovilja att korrigera snedsteg. Vad gäller de tidigare påstådda giftattackerna i Palestina, Afghanistan och Egypten så var de förstasidesstoff under tiden de pågick, medan de vetenskapliga utredningar som sedermera slog fast att det rörde sig om sociogena epidemier avhandlades i notisform – om alls.
En minst lika viktig förklaring till spridandet av den här sortens myter är nog att alla som avfärdar dem kan misstänkas för att gå onda människors ärenden. Vem vill försvara den israeliska ockupationsmakten, talibanerna eller mullorna i Iran? Men även den tanken bygger på okunskap.

Den viktigaste grundingrediensen i de flesta masshysterier stavas nämligen rädsla. Om inte skolflickorna haft något att frukta hade inget av allt detta hänt. Att då sprida och ge stöd åt idén att någon dessutom vill förgifta dem är att öka deras utsatthet.

 

Veckans …

… poddtips.

Svenska Dagbladet lyckas bättre med sin nya satsning »IT-ikonen och pyramidpengarna«. Artiklarna och ljudberättelsen om det cyniska bluffkonceptet Crowd1 och den avdankade entreprenörkändisen Johan Staël von Holstein levererar både tragik och komik. »Jag trodde att vi skulle få Nobels fredspris«, är bara ett av von Holsteins svårförglömliga utspel.

 

… Filterklassiker.

I »Guld och gröna skogar« (Filter #68) granskade vi Better Globe, ett pyramidspelsliknande trädplanteringsprojekt i Östafrika som svenska ekonomiprofiler fått 17 000 småsparare att investera i. Grundare och VD var Rino Solberg – en ökänd norsk bluffmakare som köpt påhittade meriter på internet.

 

… rättsskipning.

I onsdags skärpte Hovrätten för Västra Sverige domen mot Henrik Evertsson och Linus Andersson för det gravfridsbrott de begick under produktionen av Estonia – fyndet som ändrar allt. Förhoppningsvis beräknas de höjda dagsböterna utifrån den inkomst de har i dag, då HBO köpt rättigheterna att distribuera »dokumentären« globalt. Här hittar du allt vi skrivit och poddat om Evertssons journalistiska haveri.

 

Trevlig helg!
Mattias Göransson

Publicerad 31 mars 2023.
Annons