Mattias Göransson: »Veckans höjdare för faktafreaks: Skamlös på SVT!«

I veckans nyhetsbrev tipsar Mattias Göransson om SVT:s Skamlös: »Likt en bisarr Bondskurk bälgar han i sig mjölk samtidigt som han ljuger ohämmat framför kameran.«

Veckans höjdare för oss faktafreaks: första avsnittet av SVT:s nya serie Skamlös, om bedragaren Richard Olsson och hans framfart.

Glimtar av Olssons olika upptåg har anats i nyhetsinslag och rättsprocesser de senaste åren och här gör Dokument inifrån vad de är bäst på – berättar hela den vindlande historien samtidigt som de avslöjar massvis med nya detaljer. Osannolikt nog blev reportrarna även inbjudna till bedragarens slott, där han likt en bisarr Bondskurk bälgar i sig mjölk samtidigt som han ljuger ohämmat framför kameran.

I dagens avsnitt av Filterpodden gläds Madelene och jag åt vad vi får för våra skattepengar den här gången, samtidigt som vi diskuterar vad det är som gör att sådana som Richard Olsson kan bli framgångsrika och förmögna. Att någon har kostym, slips och titel säger ju ingenting om deras tillförlitlighet och sakkunskap – ändå är det som om det räcker, gång på gång.

Samhället bygger på en grundtillit mellan människor som är lika vacker som funktionell, men som även har en sidoeffekt jag döpt till rationalitetspresumtionen – att vi helt enkelt förutsätter att folk vi möter är vettiga och har ett hyfsat gott uppsåt. Att det oftast är sant gör oss typiskt nog bara ännu mer sårbara för undantagen: de flesta offren för charlataner och bluffmakare säger i efterhand att de borde ha begripit långt tidigare.

Det som gör Skamlös så fängslande är att serien kryper nära ytterligare en kategori människor man inte får glömma att man kan råka stöta på: rena galningar.

 

Veckans …

… utställning.
I dag öppnar den hittills största utställningen av Karin Broos verk på Liljevalchs i Stockholm. Konstnären avbildar ofta vardagliga situationer som har något oroväckande över sig. I ett porträtt av Karin och dottern Sara Broos från 2015 beskriver de sin »klangbotten av melankoli«, vilket också förklarar utställningens titel – Svart sol. Läs Filters guide för fler aktuella kulturtips.

… Filterklassiker.
På tal om regler och undantag: en av våra mest uppskattade granskningar utgick faktiskt från ett tips från en person som otaliga redaktioner – inklusive vi själva – sedan länge avfärdat som ett nättroll. Men så tänkte vi, närmast som ett experiment, ett varv till: Tänk om trollet har rätt? Och så var det – Sommarprataren, mediefavoriten och den prisbelönade föreläsaren Manuel Knight var en ren och skär bluff.

Trevlig helg!
Mattias Göransson

Publicerad 2 juni 2023.
Annons