ILLUSTRATION: Marcus Elieser Bloch

Gäddor, Kikki Danielsson och danskt svineri

Små saker vi skrivit om vad som händer i oktober och november.


I sin nya bok menar författaren och debattören Andreas Ekström att vi fastnat i »bekvämlighetens tyranni«.

Vad menar du med det?

– Att vi utövar ett tyranni mot oss själva genom att lägga alla sociala och praktiska funktioner hos några få företag för att det är bekvämt. Vad händer om de slänger ut oss, eller om deras tjänster går sönder? Vi har ingen kontroll. Ta BankID, där vi har privatiserat digital identifiering för ett helt folk – utan debatt. Tänk om vi gjorde samma sak med körkort – de tar Volvo! Passen? Fixar Vingresor.

Du skriver i boken om »minsta motståndets app«.

– Vi är beredda att sälja våra egna mammor för rätt användarvänlighet. Det bästa exemplet är Skatteverkets geniala arbete, som bygger på en analys om vem svensken är: vi tycker det är okej att betala skatt och har högt förtroende för myndigheten. Nu får du ett SMS när du står vid grillen: Svara ja för att deklarera. Och det gör man hellre än att försöka hitta 4 500 kronor att dra av.

Ett annat uttryck du lanserar: »The Ekstromian Social Monopoly Dilemma.«

– Som fått fäste ingenstans. Det jag försöker fånga är problemet att ingen verksamhet bör ha monopol, samtidigt som det ligger i vårt intresse att sociala nätverk ska användas av alla. När jag ska ha releasefest för den här boken vill jag kunna nå både nya vänner och han jag spelade i band med på 90-talet – och utan Facebook hade jag varit chanslös. Men i utbyte får de tillgång till hela våra liv. Det är ett olösligt problem.

Måndag 3 oktober. Bekvämlighetens tyranni utkommer.


Trots kritiken mot Thomas Eriksons fyrfärgslära fortsätter den bästsäljande författaren och föreläsaren att pumpa ut böcker på temat. Nedan har vi sammanställt några påståenden om Erikson och hans metoder – kan du lista ut vilket som är falskt?

A. Före Omgiven av idioter författardebuterade Erikson med en deckarserie om beteendevetaren Alex King. King använder sig av den så kallade DISC-metoden, ett personlighetstest där människor delas in i fyra färger, för att hjälpa polisen att lösa brott.

B. DISC-metoden lanserades 1928 av psykologiprofessorn William Moulton Marston i boken Emotions of Normal People. Den recenserades endast av hans polyamorösa partner, under pseudonym.

C. Marston är mest känd för att tillsammans med sin fru ha skapat superhjälteserien Wonder Woman. De och partnern utforskade bondage – vilket präglar DISC-teorin: D står till exempel för dominans och S för submission, underkastelse.

D. DISC-metoden har, för att låna Eriksons egna ord, »förfinats« genom »miljoner timmar forskning« – vilket ger den »reliabilitet och validitet«.

E. Utöver referenser till Marston innehåller Omgiven av idioter sammanlagt två källhänvisningar: till den grekiske läkaren Hippokrates och till aztekernas teori om de fyra elementen.

F. Erikson har i böcker, föreläsningar och pressmaterial kallat sig beteendevetare eller behavioral scientist, trots att han helt saknar utbildning i ämnet. Innan han blev författare var han säljare på Nordea.

G. DISC-metoden har liknats vid horoskop och avfärdats av en unison forskarkår och är, för att låna Eriksons egna ord, »inte vetenskaplig«.

Onsdag 5 oktober. Omgiven av energitjuvar utkommer.

FACIT: D är falskt. Erikson påstod dock just detta ända tills Filter granskade honom och hans böcker i Filter #63. Numera säger han att det är »ett sätt att tänka som kan ge lite hjälp«.


ILLUSTRATION: Marcus Elieser Bloch

Filter dyker ner i det färska praktverket Gäddbibeln för att utröna om rovfisken är bättre än sitt rykte.

Kannibal

Livnär sig på yngre artfränder och kan sluka byten som är hälften så långa som de själva. Får maten inte plats simmar de runt med bytets stjärtparti utstickande ur munnen tills magen smält en del av fisken och det finns plats för lite till. Det händer att gäddor tar så stora byten att de kväver sig själva till döds.

Hemkär

Tidigare trodde man att bara fiskar som lax och öring återvände till sina hemvatten för att leka, men spårningar av gäddor har visat att även de företar långa återvandringar. Man misstänker att lukten av det specifika vattendraget hjälper dem att hitta.

överlevare

Som kung i näringskedjan hittas gäddor i de mest väsensskilda av norra halvklotets vattendrag. Ett av de märkligaste författaren Tobias Fränstam hört talas om är en grund, syrefattig myr. »I detta enartsbestånd åt gäddorna insekter och sina artfränder, varför hela myrens bestånd bestod av trådsmala slinkor på runt 20 centimeters längd.«

Känslig älskare

På vårkanten, gärna i en grund soluppvärmd vik, inleds gäddsexet med att en fisk närmar sig sin tilltänkta partner och gnuggar sin nos mot dennes huvud. Honan bestämmer – är hon redo simmar hon jämsides med hanen, sedan svänger deras stjärtar ihop med allt snabbare rörelser. Till sist stöter hanen sin buksida mot honan som lägger ett gäng ägg som hanen befruktar med sin mjölke. 

Har ett sjätte sinne

Utöver sina vanliga sinnen har gäddan ett sidolinjeorgan som gör att få byten kommer undan. Organet, som syns som stora porer längs huvudet, består av vätskefyllda kanaler med celler som reagerar när de träffas av minsta vattenrörelse. 

närsynt

Likt andra benfiskar har gäddans ögon klotrunda linser som inte kan ändra form, och ser därför bara skarpt på nära håll. Den ser ännu sämre på natten – i försök med realtidsseende ekolod har man sett gäddor missa byten som serveras rakt framför nosen. 

lömsk

En gädda kan ligga i evigheter i grunt vatten för att vid rätt tillfälle accelerera till 75 kilometer i timmen och sätta sina hundratals bakåtriktade och sylvassa tänder i bytet. Hugget är som myten om grävlingens, fast på riktigt: gäddans käftar släpper inte taget. Av de sex gäddarter som finns är nordamerikanska maskalungen störst, rekordet är en 153 centimeter lång fisk som vägde över 30 kilo.

hotad av småfisk

Utöver människor tampas gäddan med ett antal vattenlevande arter. Storspiggen, trots sitt namn en liten fisksort, har ökat explosionsartat i takt med att industrifisket minskat dess naturliga fiender. När spiggen myllrar in i Östersjövikarna för att leka smaskar de i sig gäddyngel, vilket tros ha lett till att gäddorna längs Sveriges östkust nästan försvunnit. 

Fredag 7 oktober. Sportfiskeprofilen Tobias Fränstams bok Gäddbibeln utkommer.


Ruben Östlund har gjort det till sitt signum att tänka högt kring nästa projekt varje gång hans filmer har premiär. Men hur nära sina utfästelser har han landat?

Presentation 2005:

Efter debuten Gitarrmongot sade Östlund att han skulle göra en film om »människor som är väldigt styrda av det sociala spelet«.

Resultat:

Fem parallella historier skildrar i De ofrivilliga gruppens påverkan på individen.

 

Presentation 2008:

En film med arbetsnamnet Ruben 2009 om hur »man har en roll i samhället från början« och det då »är svårt att ta en annan«.

Resultat:

I Play rånar en grupp svarta pojkar en grupp vita pojkar genom att spela på den stereotypa bilden av den svarte mannen för att skapa en outtalad hotbild.

 

Presentation 2011:

Östlund berättar att han »engagerat några gamla vänner« för att filma »filmhistoriens mest spektakulära lavinscen«.

Resultat:

I början av Turist överger en pappa sin familj när en lavin ser ut att sluka dem. Resten av filmen ägnas åt att familjen måste hantera konsekvenserna av pappans agerande.

 

Presentation 2014:

»Om jag skulle låta tolv nakna skådespelare spela apor skulle vi få reflektera över de kulturella överbyggnaderna i vårt samhälle.«

Resultat:

The Square satiriserar konstvärlden och utforskar frågor om tillit. Den nästan nakne skådespelaren Terry Notary spelar apa i en nyckelscen.

 

Presentation 2017:

Att skildra modevärlden genom en manlig modell som börjar bli tunnhårig: »En idé jag har är att modellen ska åka på en lyxkryssning.«

Resultat:

I Triangle of Sadness åker en manlig och en kvinnlig modell på en lyxkryssning. Efter ett skeppsbrott hamnar passagerarna på en öde ö och hierarkierna vänds upp och ner.

 

Presentation 2022:

I The Entertainment System Is Down slutar underhållningssystemet på en långflygning att fungera i turistklass, medan det fungerar i business class: »Det här kanske leder till att passagerarna börjar tala med varandra.«

Resultat:

Återstår att se om Östlunds nästa film, som en journalist uttryckte saken, blir »Snakes on a Plane utan ormar«.

Fredag 7 oktober. Biopremiär för Triangle of Sadness.


Efter 24 år återvänder Lars von Triers kultserie Riket till TV-rutan. Filter laddar genom att minnas det danskaste som påstås ha skett på von Triers och producenten Peter Aalbæk Jensens produktionsbolag Zentropa. 

Hedonisme

• Aalbæk Jensen spenderar 60 000 danska filmstödskronor på en middag med chefen för Cannes filmfestival samt 200 000 på fiskeutrustning till von Trier och skådespelaren Jens Albinus.

• von Trier går med i Anonyma alkoholister men börjar snart dricka igen för att »kunna jobba« – eftersom »inga kreativa uttryck värda namnet« har gjorts av »före detta alkoholister eller drogmissbrukare«.

• Aalbæk Jensen meddelar 25 nya praktikanter att de ökar sina chanser att få anställning om de tatuerar in företagets logotyp: »Jag betalar – men då ska den sitta mitt på röven!« Sex av praktikanterna tatuerar sig.

 

Nøgenhed

Som svar på kritiska granskningar från tidningarna BT och Ekko köper Aalbæk Jensen en helsidesannons i BT där han själv önskar läsarna god jul:

• Aalbæk Jensen avgår som VD 2016 och tar farväl med en ny annons i BT. I bakgrunden syns bland annat direktören för det danska filminstitutet som tomtenisse.

• von Trier klär under Dogville av sig naken framför Nicole Kidman och blir varje middag »kränkande och full« på persikolikör. Tillfrågad flera år senare säger han att »det låter troligt«. »Vi är fortfarande goda vänner«, säger Kidman.

 

Kvindehad

• På julfester belönas den kvinna som fortast klär av sig naken med 10 000 kronor i kontanter. Detsamma gäller den som kan uppvisa längst könshår, vilket mäts av Aalbæk Jensen till allmän beskådan.

• Aalbæk Jensen riktar under ett scenframträdande en mikrofon mot en kvinnas underliv och säger: »Hör, fittan kan prata!« Medverkar senare i musikvideon till Sut min klit, där rapparen Nikoline rider på hans rygg och rappar: »Drengerøv, min fitta är en puma.«

• Artisten Björk riktar anklagelser om att von Trier kramat och smekt henne mot hennes vilja under inspelningen av Dancer in the Dark. Regissören nekar men säger att han kramar alla sina skådespelerskor: »Jag rörde henne inte på fel ställen, tror jag.«

 

Svineri

• Aalbæk Jensen erkänner att han »i 25 års tid« smiskat medarbetare mot deras vilja. När beteendet förbjuds kallar han det för »tråkigt och småborgerligt«. von Triers kommentar: »Det är vad vi alla vill göra. Han lever sin dröm.«

• Istället för en vanlig »förnamn.efternamn«-mejladress – som övriga Zentropa-medarbetare använder – har Peter Aalbæk Jensen adressen svinet@filmbyen.dk.

• Praktikanter straffas med att mata både von Triers katt och Aalbæk Jensens grisar, samt vaccinera dem och städa stian.

Söndag 9 oktober. Premiär för Riket Exodus på Viaplay.


I höst gästas Sverige av de brittiska tabloidernas favoritobjekt, sångaren Pete Doherty. Filter ställer honom mot hans svenska motsvarighet för att ta reda på: Vem av Doherty och Kikki Danielsson har blivit mest skändad av skvallerpressen? 

 

Missbruk

peter doherty: Journalister rapporterade återkommande att The Libertinessångaren tog droger under intervjuer, och The Sun anklagade till och med honom för att ha tillverkat en liten crackpipa till sin katt Dinger.

kikki danielsson: 1999 tapetserades Sverige med löpsedlar där dansbandssångaren citerades: »Jag är alkoholist.« Några år senare avslöjade Hänt Extra att hon gått vidare till en annan substans: »Kikki Danielsson beroende av sälspäck!«

 

lagbrott

peter doherty: Hans många turer i rättssalen – för narkotikainnehav, rattfylla och stöld – har bevakats noga av pressen, som då han råkade tappa två påsar heroin på golvet strax efter att ha dömts till skyddstillsyn.

kikki danielsson: I samband med att Danielsson kom ut som alkoholist skrev tidningarna att hon kraschat sin bil med 2,44 promille i blodet. Åkte fem år senare fast för rattfylla igen, några månader senare för fortkörning. Den senaste skandalen från 2012:

 

MAT- OCH KROPPSHETS

peter doherty: Blev 2018 rubrikstoff efter att ha ätit en »megafrukost« om 8 000 kalorier på under 20 minuter. Medierna rapporterade att han gått upp 50 kilo med rubriker som »Twice the man he used to be«.

kikki danielsson: Medan Danielsson behandlades för alkoholism fick hon frågan om hon tröstäter. När hon svarade »bullar eller kanske lite falukorv« satte Aftonbladet rubriken:

 

SEX & SAMLEVNAD

peter doherty: 2005 rapporterade medierna att Doherty prostituerat sig till äldre män för att bekosta sitt missbruk och senare att han tvingats ha sex med sina hyresvärdar i det exklusiva området Primrose Hill, där han »skickats runt som en lyxdildo«.

kikki danielsson: 2006 tog följetongen kring Danielssons vikt en ny vändning när Hänt Extra basunerade ut att hon gått »ner i vikt med sin vibrator«. Samma år förkunnade de dessutom:

 

filters domslut

peter doherty: 2015 sade Doherty att han ville bränna alla tabloider på bål och att han skulle binda »alla jävla journalister med brandfarlig silvertejp«: »Jag kommer att gå ner sex kilo bara av att svettas medan deras lik brinner upp.« Dock: han har nästan uteslutande hamnat på löpsedlarna av egen förskyllan.

kikki danielsson: »Jag vet hur en älg känner sig på älgjakt«, sade Danielsson om tidningarnas behandling av henne. Förståeligt: sälspäcket var en omega 3-rik sälolja mot reumatism, »smugglingen« gällde onlineköpta sömntabletter, »vibratorn« var en vibrationsplatta för träning – och hon blev »bedragen« av ineffektiva bantningskurer.

Tisdag 25 oktober. Danielssons biografi Du vet ingenting om mig utkommer. Doherty spelar med The Libertines på Annexet i Stockholm måndag 31 oktober.


Lovisa Sirén långfilmsdebuterar med Maya Nilo (Laura), en roadmovie specialskriven för skådisen Bahar Pars och artisten Zhala. Det stora problemet var att hitta den tredje huvudrollsinnehavaren – bilen. 

»Filmen handlar om två systrar som kör från Sverige ner till sin mamma i Portugal, som påstår sig ha cancer. Redan i första manusutkastet skrev jag att de skulle köra en Volvo 740. Den är snygg och passar tidsmässigt – i filmen ska systrarna köra samma bil som de hade när de växte upp på 1990-talet. 

Dessutom ville jag att den skulle ha svart lack och ljus interiör – med mörk inredning hade det blivit så tråkiga bilder. Den behövde också vara en automat, eftersom en av huvudrollsinnehavarna behövde skaffa körkort före inspelningen och det skulle gå snabbt. 

Jag letade på Marketplace och Blocket, gick med i forum för gamla Volvo- och veteranbilar, kontaktade olika Volvonördar. Till slut kändes det som om jag sökt igenom hela Sverige, så jag började leta i USA. När det gått nästan nio månader nöjde jag mig med en mörkgrön Volvo 960 med senapsfärgad inredning. En vecka före inspelningsstarten hittade jag en perfekt bil! Men … den klarade inte besiktningen. Vi fick lacka om den mörkgröna och byta inredningen. 

Den lät fruktansvärt när teamet skulle sitta i bakluckan under inspelningen, men den höll. Precis efter att vi kompletteringsfilmat den sista scenen dog den. Jag kan säga att jag är lite trött på bilscener nu.«

Fredag 4 november. Maya Nilo (Laura) har biopremiär. 

Artikeln publicerades i Filter #88 (26 september 2022) och är skriven av , , , .