Guld och gröna skogar, del 1

I över tio år har några av Sveriges största ekonomiprofiler marknadsfört investeringar i östafrikanska träd genom företaget Better Globe. För dem har det varit en god affär. Men hur är det för de 17 000 småsparare som följt deras råd?

Klockan är halv nio en tisdagskväll i december 2018, och precis som varje tisdag vid det klockslaget anordnar Better Globe ett »webinarium« för inbjudna gäster. Den här kvällen har ett tjugotal människor loggat in och nu framträder ett vänligt mansansikte på deras skärmar.

– Jag heter Jan Bolmeson och jag tänkte prata om hur det är möjligt att tjäna pengar på ett etiskt, långsiktigt och hållbart sätt.

För privatekonomiskt sinnade svenskar är Jan Bolmeson bekant som mannen bakom ekonomibloggen Rika tillsammans. Han är även medförfattare till boken Gör ditt barn rikt, driver en podd och en Youtubekanal, har samarbetat med nätmäklaren Avanza samt genom åren intervjuats om sparande i Sveriges Radio, SVT, TV4 och oräkneliga svenska tidningar.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av , .