Guld och gröna skogar, del 2

I över tio år har några av Sveriges största ekonomiprofiler marknadsfört investeringar i östafrikanska träd genom företaget Better Globe. För dem har det varit en god affär. Men hur är det för de 17 000 småsparare som följt deras råd? Här kan du läsa fortsättningen.

I Sverige fortsatte Jan Bolmeson att pumpa ut blogginlägg om Better Globe och Child Africa. Better Globe hade nu fler än 10 000 kunder i Sverige och de som hoppat på först hade börjat få den utlovade årliga avkastningen på 15 procent – tillsammans med ett erbjudande om att återinvestera pengarna i nya träd till rabatterat pris. I inlägget »Om mitt största misstag med Better Globe« ondgjorde sig Bolmeson över att han inte gått in med mer pengar ännu tidigare – det hade ju gett större avkastning.

Trädplantering var inte det enda ämnet som avhandlades: Bolmeson skrev om allt från pensionssparande till indexfonder och hur man bäst sparar till sina barn. Rika tillsammans hade vuxit till Sveriges mest lästa ekonomiblogg och Jan Bolmeson intervjuades som expert i tidningar som Mama, Metro och Sydsvenskan.

Skärmdump Rika tillsammans. Charlie Söderberg, Jan Bolmeson och Caroline Bolmeson.

Men när nätmäklaren Avanza 2014 lanserade ett samarbete med honom sparkade en mängd bloggkollegor återigen bakut. Personen bakom bloggen Sparsamt leverne skrev exempelvis att »Avanza marknadsför pyramidbluffar« och länkade till flera texter om »pyramidism«. I dem kritiserades både investeringsnätverket Bridge och Balansekonomis kopplingar till Better Globe. Kort därefter drog sig Avanza ur samarbetet.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av , .