Omgiven av idioti

Med Omgiven av idioter har Thomas Erikson blivit en av landets populäraste föreläsare och författare. Han hävdar att man vetenskapligt kan sortera alla människor i olika färger – och att detta underlättar vår kommunikation. Forskningen säger precis tvärtom.

»Oj! Godafton! Det är jag som är Thomas.«

Något överväldigad kliver författaren Thomas Erikson ut på en scen upplyst av stearinljus. Föreläsningen är helt slutsåld, framför sig har han 280 applåderande människor. Arrangemanget Studentafton har anordnats vid Lunds universitet i över ett sekel och lockat mängder av namnkunniga föredragshållare: statsministrar, näringslivstoppar, kungligheter, Nobelpristagare och Jimi Hendrix. Den här aprilkvällen 2017 är det Thomas Eriksons tur. Iklädd mörkgrå väst och kavaj med en paisleymönstrad näsduk i fickan passar han väl in i sammanhanget. Med sin mjuka norrländska anlägger han en beklagande ton.

»Jag får be om ursäkt från början. Vi måste prata om idioterna.«

Annons

»Idioterna« är anledningen till att Thomas Erikson numera räknas som en tillräckligt stor makthavare för att bli inbjuden till det här sammanhanget. Hans bok Omgiven av idioter: Hur man förstår dem som inte går att förstå – där läsaren ska förbättra sin kommunikation genom att kategorisera folk i olika färger – har sålt i 500 000 exemplar och gjort uttryck som »han är så blå« till allmänt språkbruk.

»Vi måste alltså tala om psykologi. Jag själv jobbar ju med psykologi. Jag är inte psykolog, jag är beteendevetare, och jag ska förklara vad skillnaden är.«

Thomas Erikson glider över i en historia om hur jobbigt det är att gå på middagar när man har hans jobb. Så fort han berättar att han jobbar med psykologi bleknar middagssällskapet.

Han berättar hur han läste Freud tills han inte längre trodde att hans föräldrar verkligen var hans föräldrar, och går sedan snabbt över till Jung, bara för att konstatera att han anser att dennes system hade en del brister när det gäller det han ska tala om i kväll.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?