PLUS: Mass Psychogenic Illness

Att grupper av människor blir genuint sjuka av psykisk och social påverkan kan låta som humbug. Men världshistorien är full av exempel.

Det kanske mest kända fallet av MPI – Mass Psychogenic Illness – inträffade på Västbanken 1983. Efter flera decennier av stridigheter och ockupation fanns en djupt rotad misstänksamhet gentemot Israel, som nyligen stärkts av massakrerna i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Sedan dess levde det palestinska ledarskapet i tunisisk exil och två ledande israeliska politiker talade öppet om att tömma Västbanken på araber.

Under förmiddagen den 21 mars drabbades en 17-årig elev på Arabbahs flickgymnasium av yrsel, andnöd och magsmärtor. Inom en dryg timme kände tio klasskamrater av samma symptom; några av dem klagade på en äggliknande lukt. Personalen inledde därför en resultatlös jakt efter en gasläcka och snart drabbades ytterligare 15 elever.

Flickorna fördes iväg med ambulans och medan sjukhus-läkarna förgäves sökte medicinska förklaringar fortsatte efterforskningarna på gymnasiet. På skolgården upptäcktes ett gult pulver och under de efterföljande dagarna blev ytterligare 40 personer sjuka. Ryktet spred sig snabbt om en epidemi som vållats av något slags gasangrepp, förslagsvis av israelisk härkomst.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #70 (23 september 2019) och är skriven av .