Undergången är nära

Få ifrågasätter att växthuseffekten är en av nutidens viktigaste samhällsfrågor. Så varför använder medier, politiker och ledande forskare fortfarande överdrifter för att väcka uppmärksamhet?

Tänk er att 1 500 flygplan dagligen störtar. Tänk er paniken på vägen ner. Trycket som faller, pensionärer som blir vita i ansiktet och rasar ihop i akuta hjärtinfarkter. Stolsäten som slits loss från sina fästen, småbarn som flyger skrikande genom kabinen och kroppar som slits i stycken när flygplanen kraschar mot marken. Tänk er lidandet, förlusterna. Och tänk er att det sker 1 500 gånger om dagen.

Skulle ni acceptera det?

Det är en djävulsk fråga han väcker, Johan Rockström, Sveriges mest inflytelserika person vad gäller klimatfrågor. Han ser sig omkring, lugnt men fokuserat, och läser av reaktionerna. Frågan i sig handlar inte ens om störtande flygplan, men hans jämförelse är så effektiv att både TV-tittarna och de fyra personer som delar studio med Rockström troligen låter fantasin skena iväg mot ett blodbad.

Annons

Det är den 24 november 2014 och SVT har premiär för sin satsning Runda bordet. Ett samtalsprogram som enligt programförklaringen »lyfter fram de stora frågorna, de som påverkar vårt samhälle, vår värld och våra liv«. Den här dagen avhandlas klimatet. Finns det hopp eller rusar vi mot vår undergång?

Johan Rockström går ut hårt. Han säger att vi med väldigt stor sannolikhet redan med dagens nivå av växthusgaser i atmosfären kommer att nå över två graders global uppvärmning. Och han berättar att vissa glaciärer på Antarktis nu obönhörligen slirar ner i havet och att vi med »väldigt stor sannolikhet« står inför en höjning av havsytan på två meter vid seklets slut.

Det är oroande siffror. Mycket högre än de som FN:s klimatpanel har gått ut med i sin senaste rapport. Ändå inflikar en av de inbjudna kring bordet, Gustaf Arrhenius, professor i filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier, att det kanske är ännu dystrare än vad Rockström säger. »Absolut«, svarar Rockström och drar nu till med historien om de kraschade flygplanen:

– Till och med vid de växthuskoncentrationer vi har i dag så är sannolikheten för hela sex grader, det vill säga något som vi alla måsta vara överens om är fullständigt oacceptabelt, hela 1,6 procent. Och den sannolikhetsnivån, som kan låta låg, är detsamma som om vi skulle acceptera att 1 500 flygplan kraschar varenda dag. Det är en sannolikhetsnivå vi aldrig skulle acceptera i andra sektorer i samhället.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?