Ännu utan sin dotter

Tio år efter att Nan och Erik anklagades för att ha misshandlat sin dotter har de friats på alla punkter och diagnosen Shaken Baby Syndrome anses inte längre vetenskapligt belagd. Ändå kämpar de fortfarande för att få vara en del av sin dotters liv.

Helvetet började i oktober för drygt tio år sedan. Nan och Erik var nyblivna tvåbarnsföräldrar: sonen Elliott var ett och ett halvt år, dottern Sara 15 dagar gammal.

En kväll lekte Erik och Elliott härmningslekar och i farten satte sig Erik på Sara. Senare upptäckte de att Saras högerarm hängde slappt och i panik tog de en taxi till akuten. Morgonen därpå berättade en läkare att de utöver en fraktur på armen och på ena nyckelbenet gjort andra fynd på Sara och misstänkte att hon utsatts för så kallat skakvåld. Polis och socialtjänst var på väg.

Sara och Elliott omhändertogs enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Sara visade sig ha alla tre symptom i den så kallade »triaden« som ansågs avgöra om ett barn hade utsatts för skakvåld: Shaken Baby Syndrome. Nan och Erik nekade till alla anklagelser och satt isolerade i häkte i två månader. Fem månader senare fick Elliott komma hem till sina föräldrar medan Sara placerades i familjehem.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #61 (26 mars 2018) och är skriven av .