Ännu utan sin dotter

Tio år efter att Nan och Erik anklagades för att ha misshandlat sin dotter har de friats på alla punkter och diagnosen Shaken Baby Syndrome anses inte längre vetenskapligt belagd. Ändå kämpar de fortfarande för att få vara en del av sin dotters liv.

Helvetet började i oktober för drygt tio år sedan. Nan och Erik var nyblivna tvåbarnsföräldrar: sonen Elliott var ett och ett halvt år, dottern Sara 15 dagar gammal.

En kväll lekte Erik och Elliott härmningslekar och i farten satte sig Erik på Sara. Senare upptäckte de att Saras högerarm hängde slappt och i panik tog de en taxi till akuten. Morgonen därpå berättade en läkare att de utöver en fraktur på armen och på ena nyckelbenet gjort andra fynd på Sara och misstänkte att hon utsatts för så kallat skakvåld. Polis och socialtjänst var på väg.

Sara och Elliott omhändertogs enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Sara visade sig ha alla tre symptom i den så kallade »triaden« som ansågs avgöra om ett barn hade utsatts för skakvåld: Shaken Baby Syndrome. Nan och Erik nekade till alla anklagelser och satt isolerade i häkte i två månader. Fem månader senare fick Elliott komma hem till sina föräldrar medan Sara placerades i familjehem.

Annons

När deras fall gick till åtal tog de hjälp av erfarna utländska experter som ifrågasatte diagnosen och gav förklaringen att Saras huvudskada mer troligt uppkommit vid förlossningen, något som aldrig utretts av rättssystemet. Nan friades, men Erik dömdes till fyra års fängelse för grov misshandel.

Med socialtjänsten som motpart genomled Nan en lång rad rättsprocesser som nådde sin slutpunkt först 2015. Då bestämdes det att Sara skulle bo kvar hos fosterföräldrarna och endast vara med Nan och Elliott varannan helg.

Parallellt med detta händelseförlopp drev Erik en resningsprocess med ytterligare bevisning som talade för att Saras skador kom av förlossningen. I november 2014 friades Erik av Högsta domstolen och Socialstyrelsens rättsliga råd ifrågasatte hela Shaken Baby-diagnosen. Därmed försvann också grunden till att Sara tvångsomhändertogs från första början.

I två reportage (Filter #36 och #42) berättade Madelene Pollnow om Erik och Nans fall samt granskade diagnosen Shaken Baby Syndrome och socialtjänstens agerande. Nu har det gått tre år sedan det senaste reportaget publicerades.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?