Att hålla huvudet kallt

Vill du ta plats i debatten finns det några uppen­bara genvägar: gå till person­angrepp, missförstå andra och håll dig till de ämnen som är heta för stunden. Lena Andersson är undan­taget som ­bekräftar regeln.

För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen publicerade Dagens Nyheter i våras en sorts samtalsintervju med fyra politiker. Bland de intervjuade fanns Annie Lööf och Gudrun Schyman, som båda menade att de bemöttes annorlunda än sina manliga kollegor vad gällde utseende. Schyman berättade att medierna på hennes tid hellre skrev om hennes kjolar och högklackade skor än om hennes åsikter, Lööf att hon fick frågor om när hon hann måla naglarna.

Knappt två veckor senare kommenterade Lena Andersson artikeln i sin kolumn i samma tidning.

»Både Schyman och Lööf förmodade med självklarhet att de fått den här behandlingen för att de är kvinnor, vilket i sin tur skulle bekräfta att kvinnor främst ses som kropp och utseende och som något att betrakta«, skrev Andersson. »Det är dock lätt att tänka sig alternativa förklaringar. Möjligen är det så att utseende och attribut noteras hos Schyman och Lööf inte för att de är kvinnor, utan för att de tydligt betonar ett stiligt yttre i miljöer där sådana ambitioner sticker ut.«

Annons

Sakligt redogjorde hon för det yttres makt, och symboler som ett språk att kommunicera med andra. Den manlige statsministern som bär Modohalsduk, skrev hon, och finans­ministern med hästsvans och ring i örat, signalerade också någonting, och fick därmed också kommentarer och frågor om sitt yttre. Lika kallt konstaterade hon att den politiker som talade om sig själv som förälder och »om att barnen är det viktigaste i livet« också skulle få fler frågor om det ämnet.

Det var, kort sagt, en typisk Lena Andersson-artikel. Oavsett om hon avhandlar satirteckningar, LCHF-dieter, religiösa extremister eller sminkade skidåkare, gör hon det på samma sätt: argumenterande, metodiskt och kyligt.

Medan debattsidorna svallar av känslor håller Lena Andersson huvudet kallt. När hon 2013 slog igenom på allvar som författare med romanen Egenmäktigt förfarande, var det därför förvånande att boken hade ett så irrationellt tema som kärlek. Men vad som ändå tycktes ge Andersson framgång, och sedermera ett Augustpris för bästa skönlitterära bok, var att hon avhandlade kärleken som allt annat: rationellt och analytiskt.

Hennes kolumner är talande nog signerade med, utöver hennes namn, mejladressen »info@rationalist.se«.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?