»Jag har lite tappat respekten för Sverige som land«

I boken Vi ger oss aldrig gör SVT-journalisten Johan Wicklén upp med den svenska synen på cannabis – och efterlyser ett nytt slags samtal om droger.

I Filter #85 intervjuade vi Johan Wicklén, som skrivit boken Vi ger oss aldrig som utkommer 20 april 2022. Läs hela intervjun med Wicklén om cannabislegalisering, skadereducering, »det narkotikafria samhällets fader« och »helt okej« drogupplevelser nedan.

Hur började du intressera dig för narkotikafrågan? 

– Journalistiskt var det främst på grund av narkotikadödligheten. Den rusade i mitten av 10-talet trots att Sverige har en extremt restriktiv narkotikapolitik. Jag och en kollega tittade bland annat på en FN-rapport från 2015 om så kallade harm reduction-åtgärder för att minska dödligheten. På punkt efter punkt såg vi: det här finns inte i Sverige. När vi åkte till Genève kritiserade FN den svenska narkotikapolitiken för att bryta mot mänskliga rättigheter. Det blev en jävla nyhet på debatt- och ledarsidor, men bland nyhetsjournalister var intresset svalt, och på SVT var de flesta ointresserade.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #85 (28 mars 2022) och är skriven av .