»Det har varit en svår kamp emellanåt«

Decennier av tunga utredningsuppdrag samt toppositioner inom Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering har gjort Kjell Asplund till Sveriges inofficiella ordningsman. När han äntligen fick tid att göra vad han ville skrev han en bok – om forskningsfusk.

Udda avkoppling.

– Efter att ha skrivit vetenskapliga artiklar, lärobokskapitel och statliga utredningar tänkte jag att det skulle vara kul att skriva lite friare. Jag har träffat på en del exempel på forskningsfusk i mitt yrkesliv, och det är något med de här laddade historierna, de är som en form av true crime. Jag utredde även Paolo Macchiarinis strupoperationer åt Karolinska sjukhuset 2016. Han var en inspirationskälla, om man får uttrycka sig så. Jag har också varit väldigt nyfiken: Vad är det för människor som gör sådant här? Vad får dem att fuska?

Varifrån kom den nyfikenheten?

– Jag är uppväxt i en strängt moralisk miljö i Västerbottens inland, farfar var missionspastor. Spelade man fotboll var det otänkbart att lägga sig i straffområdet. Författaren P.O. Enqvist växte upp i samma trakt. Han skrev en bok som heter Sekonden, inspirerad av släggkastaren Eric Umedalen som fuskade genom att minska vikten på sin slägga. Enquist var också fascinerad av personer med ett annat etiskt tänkande.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #78 (01 februari 2021) och är skriven av .