»Det har varit en svår kamp emellanåt«

Decennier av tunga utredningsuppdrag samt toppositioner inom Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering har gjort Kjell Asplund till Sveriges inofficiella ordningsman. När han äntligen fick tid att göra vad han ville skrev han en bok – om forskningsfusk.

Udda avkoppling.

– Efter att ha skrivit vetenskapliga artiklar, lärobokskapitel och statliga utredningar tänkte jag att det skulle vara kul att skriva lite friare. Jag har träffat på en del exempel på forskningsfusk i mitt yrkesliv, och det är något med de här laddade historierna, de är som en form av true crime. Jag utredde även Paolo Macchiarinis strupoperationer åt Karolinska sjukhuset 2016. Han var en inspirationskälla, om man får uttrycka sig så. Jag har också varit väldigt nyfiken: Vad är det för människor som gör sådant här? Vad får dem att fuska?

Varifrån kom den nyfikenheten?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #78 (01 februari 2021) och är skriven av .