»Vad är folk så rädda för? Livet?«

När rökning förbjöds på inomhuskrogar 2005 satt han ensam hemma i flera veckor och bolmade under fläkten. Filter frågade artisten Plura Jonsson vad han tycker om att rökning nu förbjuds även på uteserveringar och offentliga platser.

För några år sedan blev det stora kvällspressrubriker när du avslöjade att du röker fyra paket cigaretter om dagen. Expressen pratade med Siw Malmkvist, som kallade dig »en jäkla idiot« …

– Det kan jag hålla med om.

Hon sade också: »Jag förstår inte ens hur Plura hinner röka fyra paket om dagen.«

Annons

– Ibland röker jag bara två bloss, sedan fimpar jag. Men jag köper fyra paket om dagen och gör av med dem på ett dygn. Jag kan röka ett paket på en timme. Mest röker jag om morgnarna. Efter att jag käkat frukost så läser jag tidningen på nätet och lyssnar på P1. Då tänder jag en ny cigg hela tiden.

Njuter du av det?

– Det skulle väl vara den första ciggen på morgonen då. Annars är det inte så gott längre. Godast är att sluta så att man kan börja igen. Då är det som man tror att det ska vara: man blir lite yr i huvudet.

När slutade du senast?

– Någon gång i början av 90-talet. Jag hade hållit upp i en vecka när jag såg någon konsert på Tantogården på Söder. Efteråt minglade jag i baren. Tog en öl och frågade: »Har ni jordnötter?« Efter ett tag: »Har ni oliver?« Efter en timme till: »Nej, jag går och köper cigaretter istället!« Det spricker på alkoholen när man ska sluta.

Många av dagens kändisar verkar dra sig för att visa att de röker eller dricker alkohol, av rädsla för att få kritik. Efter att Molly Sandén lagt upp en Instagrambild där hon rökte skrev tidningarna om hennes »destruktiva liv« …

– »Destruktiva liv«? För att man röker? Ja, det var att ta i. Den där kulturen som finns inom medierna, att göra en höna av en fjäder, blir bara värre och värre, tycker jag. De ska väl skita i om Molly Sandén tar en cigg. Vad är det att skriva om? När vi spelade in Mauro & Pluras kök fanns det gäster som inte ville dricka eller röka när kameran var på. Men så fort vi inte filmade var det: »Jag får en cigarett, Plura!« »Kan du inte röka när kameran är på?« undrade jag. »Nej, jag har barn« och sådant svarade de då. När vi gjorde Pluras kök utomlands byggde vi upp en pergola där vi lagade maten. Där stod vin och spritflaskor som en fond bakom oss. Under ett program kom producenten fram: »Han som är huvudgäst i kväll vill inte stå här om flaskorna syns.« Så vi flyttade på dem. Fem minuter innan vi skulle börja kom gästen. »Plura«, sa han. »Har du någon sprit?«

Du har gjort tvärtom: synts med cigaretter på bok- och skivomslag, i tidningsartiklar och i TV-rutan. Är det medvetet?

– Nej, det är bara sådan jag är. Det började nog med Mauro & Pluras kök. »Det ska vara precis som det är hemma hos dig«, sa Mauro när vi planerade. »Du ska stå i bar överkropp och röka och dricka vin.« Jag ville egentligen inte ha bar överkropp, men produktionsteamet råkade höra oss diskutera saken och sa: »Det måste du ha! Det är skitbra!« Då tänkte jag: »Varför inte? Det ger väl lite uppmärksamhet.« Så jag förhandlade fram att jag skulle ha bar överkropp före första reklampausen, sedan tog jag på mig skjortan. Det blev ramaskri i kvällspressen.

Du låter rökning och cigaretter spela en framträdande roll även i dina låttexter.

– Det är ju inte bara jag som skrivit om cigarettröken som ringlar sig. Det är den där Hemingway-traditionen av att röka och supa och myten om den manlige författaren och konstnären. Den funkar för att skapa en värld av dekadens. Att skriva en låt om att man är lyckligt kär är ganska meningslöst. Jag har gjort det några gånger – det blir sällan bra. Det skapar ingen spänning i texten. Det är bättre att använda cigaretter, natten, kvällen och månen för att måla fram en viss stämning som är mycket intressantare. »Ensam med en cigarett och ett glas whisky« – det är grejer det.

Plura Jonsson

Ålder: 67 år

Bor: I ett torp mellan Katrineholm och Flen.

Karriär: Född och uppvuxen i Norrköping. Sångare och låtskrivare i bandet Eldkvarn, som slog igenom på 70-talet, bland annat tillsammans med sin bror Carla Jonsson. Har också gett ut musik som soloartist, varit programledare för Mauro & Pluras kök och Pluras kök samt författat en rad kokböcker.

Annons

Aktuell: Med en sommarturné som bland annat passerar Göteborg, Halmstad, Motala, Gotland och Stockholm.

Du har talat öppet om hur mycket du röker och att du dricker alkohol varje dag. Finns det någon annan i Artistsverige som förkroppsligar skörlevnaden som du?

– Det är en fin gammal tradition som håller på att gå förlorad. De flesta ger upp. Nu ska man sluta och tala ut om sitt missbruk. Till och med folk som är 17 år. Hur länge har man hunnit missbruka då? En vecka? Nu ska man lägga av, tala ut och skriva en bok eller blogg. Eller göra en podd, kanske. Men jag dricker inte heller varje dag längre. Min fru har ett vanligt jobb och dricker högst en gång i veckan. Då passar jag på! Periodvis dricker jag inte alls. Sedan vi köpte hus på landet för fem år sedan är jag inte på krogen så ofta. Och när jag väl är i Stockholm så jobbar jag. Då kanske jag går ut med Mauro någon kväll. Jag tycker det är jättehärligt att gå ut och käka, dricka vin och ta en kaffe och en konjak. Men åldern tar ut sin rätt. Mauro är tio år yngre än jag, så när jag går hem fortsätter han ut i natten.

Finns det ingen av alla svenska artister som kan ta över fanan?

– Jodå, jag kommer att tänka på en.

Vem då?

– Han är från samma stad som jag.

Markus Krunegård?

– Kanske det. Han är bra på att festa. Nu är ju inte Krunegård så ung längre. Men yngre än jag, i och för sig. Annars är det tunt … Jag har ju träffat Molly Sandén några gånger. Hon röker ju i alla fall. Så det får väl bli hon. Det är på gott och ont som det där är på väg att försvinna.

»Att se Keith Richards från Rolling Stones röka är som att se en balett.«

 

Vad är det goda?

– Sedan vi slutade med Eldkvarn spelar jag i samma band som min son Axel och med folk som är i hans ålder. Mellan 25 och 30. De har inte alls något av den där rock’n’roll-myten. Inför spelningar frågar de mig: »Får vi ta ett halvt glas vin till maten?« Det känns ju absurt, men det är en ny generation. Det gäller även vad man får säga och inte: »Pappa! Så där säger man inte!« »Men det var bara ett skämt!« »Man säger inte så i alla fall.« De är väldigt medvetna om hur man ska uppföra sig.

Det onda, då?

– Folk kanske blir lite mer sterila. Man gör ingenting. Man dricker inte, röker inte. Gör inga dumma grejer överhuvudtaget. Det blir förnuftigt, men tråkigt.

Annons

Fredrik Strage skrev en krönika i Dagens Nyheter om rökförbudet som införs på uteserveringar i sommar, där han menade att »rökare utstrålar en klassisk elegans som är den totala motsatsen till vår fitnessfräscha och kulturfientliga Joe & The Juice-samtid«.

– Där kan jag hålla med honom. Det finns något visst med vissa rökare. Att se Keith Richards från Rolling Stones röka är som att se en balett. Sedan finns det rökare som inte kan röka. Andres Lokko, till exempel.

Hur då?

– Det var faktiskt min brorsa [Carla Jonsson] som påpekade det. Han har aldrig rökt i hela sitt liv, men vi gick förbi Lokko på stan och han sa: »Han kan inte röka.« Han ser ut som om han tycker att det är lite äckligt.

Och hälsoaspekten?

– Joggare och sådana där cyklister som ser ut som terminators, dem kan jag reta mig på något fruktansvärt. Kan man stämma dem? undrar jag. Jag blir irriterad på hälsohysterin. Vad är folk så rädda för? Livet? Anderz Harning – författare, journalist och rabulist – blev anklagad för att dricka och röka för mycket. Han skrev en artikel om att han hade haft en kusin som druckit och rökt i hela sitt liv – men dog när han blev påkörd av mjölkbilen. Jag går på hälsoundersökningar vartannat eller vart tredje år, där de gör magnetröntgen och allt möjligt i flera timmar. Mina lungor är nästan perfekta fortfarande. Då säger läkarna: Ta inte detta som att du kan göra vad du vill. Och jag fattar ju att jag kan få cancer i morgon eller om en timme. Men det finns också folk som får lungcancer fastän de aldrig har rökt.

Du har inte funderat på att sluta röka på grund av att du blivit äldre?

– Jag lider ju inte av det än. Jag klarar av att dricka alkohol och röka. Mår inte dåligt av det. Den dagen jag börjar få kol och sådana grejer, så … men du har väl hört det gamla skämtet? »Du vet att du tar bort tio år av ditt liv om du röker? Men det är ju bara tio skitår!« Jag skulle vilja leva längre för att se vissa projekt bli klara. Förbifart Stockholm, till exempel. Eller nya Ölandsbron. Sådant som ska stå klart 2045. Och för mina barns skull. Om jag visste att det spelade någon roll – »om du inte dricker eller röker så får du leva 25 år till« – så skulle jag kanske fundera på det. Men det finns ingen som kan garantera mig det.

Du ska ut och turnera i sommar. Tänker du på hur rökningen påverkar din prestation där?

– Jag ska väl börja träna så att jag slipper sitta ner hela tiden.

Jag läste att du tidigare haft en personlig tränare.

– Jag har haft det två gånger. Det gick skitbra. Första gången tränade jag fyra dagar i veckan – resten av dagarna simmade jag tusen meter. Då gick jag ner 22 kilo på två månader. Men ju äldre man blir, desto svårare blir det. Ämnesomsättningen ändras. Man måste försöka hålla igång när man blir äldre, med tanke på lederna och så där. Nu har jag köpt en motionscykel och gör sjukgymnastik för att jag haft problem med ryggen.

Många sångare slutar röka för att det förstör rösten.

– Men jag har en väldigt förlåtande röst. På våra första Eldkvarnskivor hör man att jag absolut inte kan sjunga, så jag tycker snarare att den blivit bättre med åren. Jag tror inte rökningen har påverkat den alls.

Med tanke på att du reagerade på rökförbudet 2005 med att sitta hemma och deppa, hur ser du på det förbud som införs i sommar?

– Jag kan inte uppröras över det. Dels bryr jag mig inte så mycket eftersom jag bor på landet och kan röka hur mycket jag vill. Sedan tycker jag faktiskt inte alls att det är bra med rökning – det är ett jävla skit. Förbudet är väl ett sätt att få folk att sluta, så det är bara att acceptera. Jag är så gammal att jag snart inte är här. Jag har rökt, knullat och supit så det räcker för flera personer. Men det är klart … det är lätt att säga det nu. Vi får väl se om några månader. När jag spelar i någon liten svensk stad – och inte får röka. Vad ska jag göra då?