Vem är rädd för Anna Odell?

2009 mötte hon psykvården inifrån. Nu möter hon sina mobbare.

I slutet av 1990-talet fick Anna Odell ett kuvert i brevlådan. Inuti låg en inbjudan till en återträff med hennes gamla hög­stadie­klass från Enskede skola. Odell hade inte träffat klasskamraterna på tio år och ville väldigt gärna gå på festen. Samtidigt undrade hon hur hon skulle klara av den. För det första hade hon inga direkt trevliga minnen från sin skoltid. För det andra hade hon alldeles nyligen kommit ut i livet igen efter att ha tillbringat åtta år på olika vårdinstitutioner.

Eftersom Odell fortfarande hade kontakt med psykiatrin frågade hon en läkare om han kände till någon medicin som kunde hjälpa henne. Han berättade att det fanns en som kanske skulle passa: den gav regelbunden hjärtrytm och hjälpte mot både högt blodtryck och darrningar. Enligt läkaren var den populär bland skådespelare. Anna Odell hämtade ut sitt recept och läste på etiketten: »1–6 tabletter. Inför scenframträdanden.«

– Själva festlokalen låg uppe på en höjd, minns hon. Några personer stod utanför ingången. När jag kom närmare såg jag att det var tre av de värsta killarna från klassen. För att komma in var jag tvungen att passera dem. Men de hälsade, och en av dem gav mig till och med en kram, och i den kramen kändes det som att han tryckte till lite extra. Jag tolkade det som att han mindes.

Annons

Anna Odell minns inte att hon pratade med särskilt många människor under kvällen. De få som kom fram och frågade vad hon gjorde nu för tiden ljög hon för och sade att hon »jobbade med mobbning«.

– Jag tror att jag undermedvetet gick dit för att jag hoppades på något slags bekräftelse. »Anna, du är också värd att ha ett liv« eller »Anna, du är inte frånstötande«. Men jag stod där och vågade knappt möta deras blickar och sade att jag ­jobbade med mobbning. I  deras ögon förstärkte jag nog bara det som jag inte ville förstärka.

Det skulle dröja mer än tio år innan hon tog kontakt med klasskamraterna igen. Den gången hade hon hunnit bli någon annan: »Provokatören Anna Odell«, Sveriges mest omtalade konstnär. Hennes iscensättning av en psykos på Liljeholmsbron hade lett till den sortens mediala genomslag som vanligtvis förknippas med terrordåd eller prinsessbröllop, och dessutom fått henne fälld för våldsamt motstånd och oredligt förfarande.

Nu låg hon i startgroparna för ett nytt projekt. Det skulle handla om mobbning.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?