Den stora vinbataljen

Därför kan du inte köpa naturvin på Systembolaget.

Systembolagets sortimentschef Ulf Sjödin suckar.

– Jag är skeptisk. Det finns så mycket romantik kring hela naturvinsrörelsen. Jag är misstänksam mot allt som börjar likna religion.

Sjödin påtalar själv att han står på klassiskt skolad grund. Som kemi­ingenjör med KTH-examen fick han under 90-talet anställning på statliga Vin & Sprits PR-avdelning. 2007 dubbades han till »Master of Wine«, en titel som föräras dem som klarat The Institute of Masters of Wines examinationer och bara innehas av 354 personer i hela världen. Och de senaste sex åren har han alltså varit Systembolagets sortimentschef. Tillsammans med en arbetsgrupp på åtta kollegor bestämmer han vilka varor som ska stå på hyllorna i Systembolagets över 400 butiker.

Annons

Varje år förnyar de sortimentet med omkring 170 viner. I en öppen offert­förfrågan specificerar de tydligt vad de är ute efter. Typ: »Rött vin, från Austra­lien, i prisklassen 100–119 kronor, med fatkaraktär och smak av mörka bär.« När grossisterna sedan anmält sina aktuella viner är det dags för blindprovning. Två utbildade provare och en in­köpare smakar på ett glas i taget medan de rankar hur väl vinerna, på en niogradig skala, motsvarar den beställda beskrivningen. En sexa är godkänt. För lansering krävs därför att de tre smakarna sammanlagt ger minst 18 poäng.

Överlag tycks svenskarna vara nöjda med deras arbete, vilket avspeglar sig i Systembolagets höga poäng i de årliga kundnöjdhetsundersökningarna. I förra årets Förtroendebarometer, som mäter allmänhetens förtroende för företag och institutioner, hamnade alkoholmono­polet på första plats.

De senaste åren har dock allt fler kunder gått in i någon av bolagets butiker och frågat efter naturviner. Om de inte mötts av luddiga svar om att en officiell naturvinscertifiering saknas har de förevisats det enda vin i hyllorna som görs enligt naturvinsprinciper: det libanesiska Chateau Musar från 2009 för 299 kronor. Andra har fått rakare besked: »Sådana har vi inte.« Några av de kunder som ställt frågan på Systembolaget i Limhamn har till och med fått en utskällning av ett biträde med bevittnat brinnande engagemang för ämnet.

– Vi är inte lika lättcharmade när det gäller trender kring saker som naturvin, säger sortimentschefen Ulf Sjödin. Det är dessutom väldigt provocerande att kalla det naturligt vin, och därmed göra gällande att alla andra viner är onaturliga. Se på våra bästa ekologiska viner. De är precis lika naturliga. Ja, det kan hända att man tillsatt klarningsmedel för att få bort en del klumpar. Men jag ser som sagt att det finns så mycket romantik och bristande baskunskap när man talar om de här vinerna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?