»Jag hade förväntat mig mer mothugg«

En gång i tiden var varje förlags våta dröm att få en kulturkändis att avslöja sina hemligheter i biografiform. Idag? En influencer med ett budskap.

Inför sitt första besök på Bokmässan i Göteborg 2016 satte sig Alexandra Nilsson framför datorn och bläddrade igenom de bilder som publicerats på Instagram och taggats med ordet »bokmässan« för att få en »snabb inblick i vad dom andra hade på sig«.

»Självklart har jag ingen aning om vad man ska ha på sig på mässan«, skrev Nilsson på sin blogg kissies.se, som drar runt 100 000 läsare om dagen, och avslöjade att hon till slut bestämt sig för en »bekväm klänning«.

Trots att hon bara nyss fyllt 25 år besökte hon mässan i egenskap av debuterande biografiförfattare: hennes bok Hatad och älskad, skriven tillsammans med författaren Ylva Enström, skulle precis släppas.

Annons

Boken redovisade hur hennes liv utvecklats sedan hon under namnet Kissie slog igenom som bloggare vid 15 års ålder och snabbt skaffade sig en hängiven följarskara genom att skriva om allt från fester och vänner till kläder och skönhetsingrepp. I boken fanns en uppsjö av berättelser om bloggosfärens baksida: om bantning med barnmat, ätstörningar, offentliga bråk med bloggkollegor, giriga managers, sexism och övergrepp. Och den såldes in som »ett farväl till den gamla Kissie«, för att markera att Nilsson lämnat skandalerna bakom sig och vuxit till att bli en »framgångsrik entreprenör och feminist«.

Detta till trots var hon nervös för hur hennes närvaro på Bokmässan skulle mottas.

– Namnet Kissie hade fått en så negativ ton, jag sågs bara som en festande och bråkande fjortis – fastän jag inte var det längre, säger Nilsson i dag. Så jag försökte göra om mitt varumärke till något positivt och skriva om det. Men Sverige är väldigt litet och det är svårt att ändra på folks uppfattningar.

Hon fortsätter:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?