KÄLLA: Wikipedia.

Fler än 80 procent av svenskarna använder Wikipedia – men de som skapar och redigerar innehållet är betydligt färre. Med anledning av Wikipedias stundande 20-årsjubileum bad vi sju personer berätta hur de har satt sin prägel på encyklopedin.

EMMA RYDBERG
Administratör.
ARTIKEL: Mulan 2

»Den så kallade ›Disneyvandalen‹ har härjat på Wikipedia i minst tio år. Tidigare var måltavlan främst svenska tecknade filmer: Ett antal IP-nummer har blockerats på artiklarna ›Kalle Stropp och Grodan Boll‹ och ›Pelle Svanslös i Amerikatt‹ efter flera fruktlösa försök från administratörer att få kontakt med vandalen. På sistone har personen ofta riktat in sig på äldre Disneyfilmer, därav öknamnet. Det är alltid små, felaktiga ändringar som görs, till exempel årtal eller namn i rollistor. Ibland sker det från ett registrerat konto, ibland från olika IP-adresser.

För en tid sedan skapade personen artikeln om Mulan 2. En administratör uppmärksammade detta och vi höll extra koll på sidan. Men personen gav sig inte – åtskilliga gånger togs en mall för källhänvisningar och en sektion för länkar bort, och ett antal punkter ändrades till utropstecken. Vi är vana vid att folk ändrar i artiklar och till exempel lägger in obscena ord, sådant kan vi korrigera på några minuter. Men just det karaktäristiska, att ändra småsaker som ofta inte syns direkt, gör Disneyvandalens redigeringar särskilt svåra att upptäcka. Jag vet inte vad det är som driver personen, men det är uppenbarligen någon med ett specialintresse.«


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #77 (23 november 2020) och är skriven av .