I mars 2020 var Niklas Ekstedt förpassad till isolering i sin villa i Danderyd. Utbrottet av covid-19 hade nyss klassats som en pandemi och efter att ha känt sig sjuk höll sig Ekstedt hemma istället för att sköta ruljangsen på sina tre krogar: Hillenberg, Tyge & Sessil och enstjärniga Ekstedt. I takt med att dagarna gick kände han sig allt friskare – ingen feber, nästäppa eller trötthet – så när som på en enda sak: han kunde varken känna lukt eller smak.
– Morgonkaffet luktade ingenting alls och jag gick till och med ut i garaget och sniffade på dunken med klorin utan att känna någonting. Jag googlade för att ta reda på vad det kunde bero på, men hittade inga svar. Jag fick mer och mer panik.
När även Niklas Ekstedts fru insjuknade i feber fick han ensam ta hand om matlagningen i hushållet.
– Man lagar mat med alla sinnen: lyssnar på hur något fräser och känner med handen om något har rätt motstånd. Men det blev otroligt tydligt hur mycket jag förlitar mig på lukten: att jag brukar avgöra med näsan när löken är karamelliserad eller grönsakerna tillräckligt rostade i ugnen. Nu var min tajmning och känsla nästan helt borta. Dessutom kände jag hur svårt det var att ha kvar glädjen. Att smaka och dofta är ju det som gör matlagningen kul.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat & dryck