Den gamle och havet

Med hjälp av ett litet tvåskaligt blötdjur vill Johan Carlsten charma gourmander och skapa arbetstillfällen i Bohuslän.

Johan Carlsten lägger med van hand ut från bryggan i Veddö hamn strax norr om Fjällbacka. Han har navigerat sträckan till Dyngön, där familjen haft sommarställe sedan han var liten, oräkneliga gånger. Men numera tar han inte sikte på öns lilla fyr enbart för sol, bad eller avkoppling. Dyngön är också platsen för hans nya projekt: att odla Sveriges bästa ostron.

Johans uppenbarelse vittnar om den något krokiga resan hit: han är klädd i en proper täckväst och kashmirhalsduk och bär en lagom sliten skinnportfölj, men han hanterar de iskalla tamparna barhänt utan att röra en min. Som barn drömde han om att jobba med havet efter att ha sett Jacques Cousteau upptäcka världen under ytan. Yrkesbanan blev av mindre praktisk natur: han utbildade sig till civilingenjör i kemiteknik vid Chalmers, sedan veterinär vid SLU, och fortsatte göra karriär inom den akademiska världen. Cirkeln slöts när han utsågs till vice rektor på Chalmers. När han så gick i pension 2015 vaknade pojken i honom igen. 

– Jag ville göra något som kändes meningsfullt och var kopplat till mina gamla drömmar om havet. Sedan har jag alltid älskat att äta ostron.

Men hans idé att odla ostron stötte snabbt på patrull: dels var hans fru, som avskyr ostron, inte alls intresserad av att ägna det nya pensionärslivet åt att starta en ny verksamhet, dels sade de experter han talade med att det var omöjligt att odla ostron så som han planerat – i nordostligt läge rakt ut mot öppet hav. Vanligtvis växer de vid sluttande stränder i sydväst i skyddade vikar inomskärs.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 31 januari 2022. Artikeln är skriven av .