Al Pitcher (foto: Robert Eldrim), Johanna Wagrell (foto: Tobias Ivarsson), Sandra Ilar (foto: Magnus Bergström), Marcus Berggren (foto: jarowskij.se), Evelyn Mok (foto: James Deacon), Ann Westin (foto: Bingo Rimér), Peter Wahlbeck (foto: wahlbeck.se), Magnus Betnér (foto: Linnea Rheborg).

Vilket skämt ångrar du mest ?

Humor åldras dåligt eftersom den ofta kommenterar samtiden. Numera förevigas allt på nätet, vilket tvingar komiker att stå till svars för gamla rutiner som lätt misstolkas när de plockas ur sitt sammanhang. Inför årets standupgala frågade vi några av Sverige främsta ståuppare vilket skämt de ångrar mest.

AL PITCHER:

»Jag är överlag inte särskilt kontroversiell och som komiker tycker jag att man har ett ansvar. Men jag minns en händelse från humorfestivalen i Edinburgh år 2006 då jag inte följde den devisen. Jag brukar ofta interagera med min publik och en kille hade häcklat mig under kvällen. När föreställningen var slut bad jag honom att komma upp på scenen. Under min skjorta hade jag en T-shirt där det stod ›Den här killen är bög‹, med ett finger pekande i riktning mot häcklaren. Jag frågade honom hånfullt: ›Tror du att du är rolig?‹ Publiken skrattade väldigt mycket, men så här i efterhand mår jag illa när jag tänker på det. Skämtet var förberett och jag gjorde ofta så när någon i publiken mopsade upp sig. Men jag kan inte förstå varför jag valde att ha en tröja med det budskapet. Den kvällen såg jag att killen kände sig obekväm, vilket får mig att undra hur många jag kanske har sårat med det skämtet.«

 

Annons

JOHANNA WAGRELL:

»Efter terrorattentatet i Stockholm hade jag ett skämt om att väldigt många människor var rädda för muslimer. Skämtet avslutades med att jag sa: ›Jag inte är rädd för dem, jag hatar dem.‹ Det funkade en kväll. Resten av gångerna tyckte publiken att det var fruktansvärt och det blev en väldigt obehaglig stämning. Men jag ångrar det inte eftersom det är kul att skämta om sådant som är känsligt. Jag roas av tanken på att gå lite för långt och att inte riktigt veta hur det kommer att tas emot av publiken. Jag håller på med en rutin just nu om muslimska terrorister och ärligt talat vet jag inte riktigt hur den kommer att landa. Den handlar om hur de resonerar kring att komma till himlen, att martyrdöd innebär att ta så många oskulder som möjligt. Det är ju ganska rasistiskt och kanske kommer mitt framtida jag att ifrågasätta mitt generaliserande kring invandrare. Debatten om att Sverige har blivit väldigt PK är så jävla gnällig. Det har alltid funnits olika normer och det är ingen större skillnad på hur det ser ut i dag jämfört med för fem år sedan. Jag tycker snarare att det har blivit bättre.«

 

SANDRA ILAR:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?