»Jag stod där och riskerade livet – för vadå?«

Landets främsta dokumentära bildberättare gör ett bokslut.

Svetten trängde fram under hjälmen. Paul Hansen gick jämsides med några peshmerga-soldater i det torra landskapet, med bara en T-shirt under den skottsäkra västen. Han vände sig om – det övriga medieföljet som var i Mosul för att skildra återtagandet av IS-ockuperade områden befann sig några hundra meter bakom.

Plötsligt kändes det som om någon drämde en slägga mot hans tinning, och han landade på marken. En kula hade träffat hans hjälm. Paul tog fram telefonen och skickade med förvånat lugn ett meddelande om vad som hänt till reportern Erik Ohlsson. Allt enligt säkerhetsplanen.

Så kom ett skott till. Rekylen fick hela kroppen att lätta från marken och smärtan skrek i ryggen. Prickskytten hade sett honom. Han greppade sina kameror och rusade mot en klunga soldater som i samma stund öppnade eld mot skytten.

Annons

Paul fick snabbt första hjälpen och fördes till ett sjukhus i Erbil. Röntgenplåtarna visade att en kula satt kvar i ryggen. Medan operationen förbereddes SMS:ade Paul Hansen till DN:s säkerhetsansvarige i Stockholm: »Det var lite värre än jag trodde, måste nog åka hem.«

I Sverige fylldes medierna av nyheten att pressfotografen som flängt runt i världen i 30 år, och vunnit flera av världens mest prestigefyllda fototävlingar, var skjuten.

Hemkommen till lägenheten i Hornstull kände Paul inget av den trötthet som brukar komma som ett brev på posten efter resorna i krigshärjade länder. Istället var han jätteglad, gick på någon sorts adrenalinkick – han levde ju!

Men att svara på kollegornas frågor kändes ovant. Att berätta om sig själv har han aldrig varit intresserad av, snarare tvärtom: är det något som verkligen stör Paul Hansen är det journalister och fotografer som ställer sig i vägen för det de ska skildra. Själv ville han bara lägga händelsen bakom sig och fortsätta jobba.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?