Björn Runge

Efter en rad uppmärksammade branschbråk och havererade filmprojekt drog sig Björn Runge tillbaka till ett hus i skogen för att »återuppfinna sig själv«. Filter frågade den roman­debuterande regissören om han skäms.

Då hade han gjort det igen. Under rubriken »Björn Runges film om Afghanistan läggs ner« kunde Aftonbladet i våras berätta att storfilmen Mission 1325, med Josephine Bornebusch och David Dencik i huvudrollerna, fallit samman mitt under pågående inspelning. Filmen handlade om Sveriges militära inblandning i Afghanistan och Runge hade ägnat över ett år åt förberedande arbete, men nu sade han att filmen »aldrig kommer att visas på en svensk biograf«. Enligt honom berodde haveriet på producenterna och finansiärerna. De förra hade brustit i ansvar när det gällde att ordna »en fysisk och konkret ram åt det arbete som krävs för att få liv i ett manuskript«, de senare ägnade sig åt en »manushysteri« som han inte trodde på.

I anslutning till artikeln publicerade Aftonbladet en lista över de avhopp och bråk som kantat de produktioner som den flerfaldigt Guldbaggebelönade regissören varit inblandad i de senaste åren. Mest omskriven var filmatiseringen av Marianne Fredrikssons Simon och ekarna, som Björn Runge lämnade tre år in i arbetsprocessen. I efterspelet anklagade han producenterna för att ha försökt att ta över hans arbete. De svarade med att skylla på honom.

Den här gången kommenterade Björn Runge Aftonbladets artikel på sin egen hemsida. »Jag häpnar över rollen som Aftonbladet vill tilldela mig: Bråkstaken. Sanningen är att jag är alldeles för timid och inställsam.«


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #33 (07 augusti 2013) och är skriven av .