Den röda faran

Under 20 år har opinionsbildaren Daniel Suhonen försökt vrida socialdemokratin åt vänster. Nu har han ett nytt mål: att rädda hela det demokratiska systemet.

Finansminister Magdalena Andersson och hennes kostymklädda entourage skär med målmedvetna steg genom folkmassan i mässhallen. Med Stefan Löfven på EU-toppmöte är det hon som har högst rang i huset. I vimlet får Andersson syn på en skäggig man med Moscot-glasögon, glänsande hjässa och grå yllekavaj. Hon höjer sarkastiskt på ena ögonbrynet och tittar åt ett annat håll. Men även Daniel Suhonen har fått syn på henne.

– Tjena Magda!

Finansministern tar den utsträckta handen, bortvänd och fortfarande utan att möta hans blick. Suhonen frågar om hon ska hålla något tal, egentligen en artighetsfras eftersom hon står uppskriven som föredragande under den allmänpolitiska debatten. Av någon anledning blir svaret ändå ett snäsigt: »Nej.« Sedan vänder hon på klacken och går.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #68 (20 maj 2019) och är skriven av .