Dirigentens dilemma

Gustavo Dudamel är den klassiska musikvärldens största stjärna; utsedd till en av världens 100 viktigaste personer av Time Magazine, dyrkad av hysteriska fans, omgiven av livvakter och assistenter. Så vad gör han i Göteborg? Filter reste till hans hemland Venezuela för att ta reda på svaret.

Bokhyllan i Katarina Danielssons arbetsrum på Konserthuset i Göteborg är uppdelad i två sektioner. Den ena är full av identiska röda pärmar med artistkontrakt, arkiverade brev och gamla programblad. I den andra ligger travar av utländska tidningar som BBC Magazine, El Pais Semanal och LA Times Magazine. Alla har Gustavo Dudamel på omslaget.

På en krok hänger en skräddarsydd frack med en kemtvättslapp i kragen och fyra inplastade vita skjortor med monogrammet »GD« på manschetterna.

Det återstår mer än två månader tills Gustavo Dudamel ska komma hit igen, men för Katarina har arbetsuppgifterna redan börjat hopa sig. Som Göteborgssymfonikernas producent planerar hon konsertsäsongen, men de senaste åren har den mesta tiden gått åt till att organisera den nya chefdirigentens Göteborgsbesök.

Annons

Katarina rotar fram en kalender bland pappershögarna på skrivbordet.

– Allt blir annorlunda när han är här. Hela huset vaknar liksom till liv. Det är sånt tryck från alla möjliga håll att det nästan känns som att musiken blir en bisak.

Hon vänder blad i Dudamels Göteborgsschema och pekar:

– Titta, första repet här har redan strukits eftersom han blir kvar en dag längre i New York med LA Philharmonic. Här ska han intervjuas – vi har förfrågningar från Polens tre största morgontidningar. Här är det någon orkester från Europa som ska ringa, sedan vill Deutsche Grammophon träffa honom och prata om en ny inspelning. När han är här kommer alla på hela kontinenten som vill ha affärsmöten hit eftersom hans tid är så begränsad. Och här på söndagen – då vill maestro vara ledig för att studera. Då sitter han på sitt hotellrum med hörlurar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?