Eldprovet

Med elva restauranger på tre kontinenter byggde han upp ett internationellt krog­imperium på rekord­tid. Så kom finanskrisen – och Sveriges mest omskrivna kock fick byta expansionsplaner mot räddningsprogram. Filter punktmarkerade Marcus Samuelsson i Stockholm, Göteborg och New York för att se om Matsveriges guldgosse pallade trycket.

Alla krögare som öppnar en ny restaurang oroar sig under premiär­kvällen för att något oförutsett ska ske. Datorn med beställningar kan strula, diskarna kan få för mycket att göra, det kan bli stopp i toaletten. Men den här kvällen, när Aquavit Grill & Raw Bar öppnade på Norra Bantorget i Stockholm hade ­Marcus ­Samuelsson sett till att förutsättningarna var optimala.

Eftersom restaurangen var inrymd i – och drevs av – Clarion hotell var den redan från början en kugge i ett väl inoljat maskineri. Marcus hade dessutom själv lärt upp åtta av kockarna på syster­restaurangen i New York.

Gästerna var valda med stor omsorg. Micael B­indefeld hade skickat ut inbjudningar till kändisar och stora företag som kunde tänkas bli stamgäster. Vid borden satt också Sveriges mest inflytelserika matjournalister. Sammanlagt fyrtio gäster – precis lagom många för att köket skulle kunna prestera så bra som möjligt och för att den Gert Wingårdh-designade matsalens avskalade inredning med Arne Jacobsen-stolar och väggfotografier med New York-motiv skulle komma till sin fulla rätt.

Annons

Sedan Marcus Samuelsson blev köksmästare på Aquavit i New York hade han blivit landets internationellt mest framgångsrike kock och nu skulle han starta sin första restaurang i Sverige. På bloggar och i krönikor hade matskribenter talat om »årets hemvändare i mat-Sverige«.

Han gled runt mellan borden i en likadan marinblå kockrock som flera av gästerna sett honom i när de besökt Aquavit i New York. I hans sällskap var också hotellets matansvarige Mats-Erik Lidström, som med sin lite spattigt nervösa gång, bakåt­kammade hår och trevliga leende sprang runt och småpratade med gästerna som tuggade på oväntade kombinationer som ­hummer med nashipäron och avruga eller rökt lax med tandoori och getost.

Restaurangbesökarna tyckte att Marcus såg ut att ha full koll på läget när han hälsade och småpratade med den ena gästen efter den andra.

I själva verket hade han ovanligt svårt att slappna av. Att Aquavits invigning skulle gå bra var han säker på; det var något annat som oroade honom.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?