Eldprovet

Med elva restauranger på tre kontinenter byggde han upp ett internationellt krog­imperium på rekord­tid. Så kom finanskrisen – och Sveriges mest omskrivna kock fick byta expansionsplaner mot räddningsprogram. Filter punktmarkerade Marcus Samuelsson i Stockholm, Göteborg och New York för att se om Matsveriges guldgosse pallade trycket.

Alla krögare som öppnar en ny restaurang oroar sig under premiär­kvällen för att något oförutsett ska ske. Datorn med beställningar kan strula, diskarna kan få för mycket att göra, det kan bli stopp i toaletten. Men den här kvällen, när Aquavit Grill & Raw Bar öppnade på Norra Bantorget i Stockholm hade ­Marcus ­Samuelsson sett till att förutsättningarna var optimala.

Eftersom restaurangen var inrymd i – och drevs av – Clarion hotell var den redan från början en kugge i ett väl inoljat maskineri. Marcus hade dessutom själv lärt upp åtta av kockarna på syster­restaurangen i New York.

Gästerna var valda med stor omsorg. Micael B­indefeld hade skickat ut inbjudningar till kändisar och stora företag som kunde tänkas bli stamgäster. Vid borden satt också Sveriges mest inflytelserika matjournalister. Sammanlagt fyrtio gäster – precis lagom många för att köket skulle kunna prestera så bra som möjligt och för att den Gert Wingårdh-designade matsalens avskalade inredning med Arne Jacobsen-stolar och väggfotografier med New York-motiv skulle komma till sin fulla rätt.

Sedan Marcus Samuelsson blev köksmästare på Aquavit i New York hade han blivit landets internationellt mest framgångsrike kock och nu skulle han starta sin första restaurang i Sverige. På bloggar och i krönikor hade matskribenter talat om »årets hemvändare i mat-Sverige«.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 17 januari 2018. Artikeln är skriven av .