Eldprovet

Med elva restauranger på tre kontinenter byggde han upp ett internationellt krog­imperium på rekord­tid. Så kom finanskrisen – och Sveriges mest omskrivna kock fick byta expansionsplaner mot räddningsprogram. Filter punktmarkerade Marcus Samuelsson i Stockholm, Göteborg och New York för att se om Matsveriges guldgosse pallade trycket.

Alla krögare som öppnar en ny restaurang oroar sig under premiär­kvällen för att något oförutsett ska ske. Datorn med beställningar kan strula, diskarna kan få för mycket att göra, det kan bli stopp i toaletten. Men den här kvällen, när Aquavit Grill & Raw Bar öppnade på Norra Bantorget i Stockholm hade ­Marcus ­Samuelsson sett till att förutsättningarna var optimala.

Eftersom restaurangen var inrymd i – och drevs av – Clarion hotell var den redan från början en kugge i ett väl inoljat maskineri. Marcus hade dessutom själv lärt upp åtta av kockarna på syster­restaurangen i New York.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #9 (10 augusti 2009) och är skriven av .