Alla krögare som öppnar en ny restaurang oroar sig under premiärkvällen för att något oförutsett ska ske. Datorn med beställningar kan strula, diskarna kan få för mycket att göra, det kan bli stopp i toaletten. Men den här kvällen, när Aquavit Grill & Raw Bar öppnade på Norra Bantorget i Stockholm hade Marcus Samuelsson sett till att förutsättningarna var optimala.
Eftersom restaurangen var inrymd i – och drevs av – Clarion hotell var den redan från början en kugge i ett väl inoljat maskineri. Marcus hade dessutom själv lärt upp åtta av kockarna på systerrestaurangen i New York.
Gästerna var valda med stor omsorg. Micael Bindefeld hade skickat ut inbjudningar till kändisar och stora företag som kunde tänkas bli stamgäster. Vid borden satt också Sveriges mest inflytelserika matjournalister. Sammanlagt fyrtio gäster – precis lagom många för att köket skulle kunna prestera så bra som möjligt och för att den Gert Wingårdh-designade matsalens avskalade inredning med Arne Jacobsen-stolar och väggfotografier med New York-motiv skulle komma till sin fulla rätt.
Sedan Marcus Samuelsson blev köksmästare på Aquavit i New York hade han blivit landets internationellt mest framgångsrike kock och nu skulle han starta sin första restaurang i Sverige. På bloggar och i krönikor hade matskribenter talat om »årets hemvändare i mat-Sverige«.
- Mer:
- Porträtt
- Mat & dryck