Gudfadern som försvann

En hel generation av stjärnkockar hyllar honom som den viktigaste personen i Sveriges moderna restauranghistoria. Så varför är det så få som har hört talas om Thomas Drejing?

Ibland låter det nästan som om de beskriver en mytisk utopi snarare än en krog, de stjärnkockar och restaurangmänniskor som minns Petri Pumpa i Lund. Maten var så god, smakerna så rena. De jordiga grönsakerna levererades direkt av traktens bönder. Djuren kom hela och styckades på plats. Krögaren Thomas Drejing lekte fram en helt ny meny varje dag.

Sjutton år har gått sedan restaurangen stängde, men i dag lyfter allt fler av Sveriges mest kända kockar fram honom som sin främsta inspirationskälla.

– Han låg 20 år före sin tid, säger Daniel Berlin, världskock med egen tvåstjärnig restaurang och tidigare elev i Petri Pumpas kök. Den enkelheten och det rena uttrycket som han behärskade, det är dit vi alla strävar efter att nå. Om han hade varit aktuell i dag hade han varit en världsstjärna – även om han aldrig hade velat det.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #74 (18 maj 2020) och är skriven av .