Gudfadern som försvann

En hel generation av stjärnkockar hyllar honom som den viktigaste personen i Sveriges moderna restauranghistoria. Så varför är det så få som har hört talas om Thomas Drejing?

Ibland låter det nästan som om de beskriver en mytisk utopi snarare än en krog, de stjärnkockar och restaurangmänniskor som minns Petri Pumpa i Lund. Maten var så god, smakerna så rena. De jordiga grönsakerna levererades direkt av traktens bönder. Djuren kom hela och styckades på plats. Krögaren Thomas Drejing lekte fram en helt ny meny varje dag.

Sjutton år har gått sedan restaurangen stängde, men i dag lyfter allt fler av Sveriges mest kända kockar fram honom som sin främsta inspirationskälla.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #74 (18 maj 2020) och är skriven av .