Ironiskt. »Eftersom jag jobbar på Spotify antar alla att jag är intresserad av musik«, säger Ludvig. »Men jag lyssnar väldigt lite på musik – jag tycker mest om det tekniska bakom.«

Den osynlige

Han är upphovsman till världens största nedladdningsprogram och a­rkitekten bakom Spotify. Så varför har ingen hört t­alas om Ludvig Strigeus?

Colt Correa var 33 år gammal, bosatt ett par mil utanför Detroit och döpt efter sin pappas favoritrevolver. Enligt egen utsago var han dessutom världens bästa ingenjör och en person som blev mycket olycklig när saker och ting inte fungerade som de skulle. Våren 2003 var han därför nära att dra på sig en kronisk, stickande huvudvärk.

Colt arbetade som utvecklingschef på ATI, ett företag som sålde mjukvara till bilindustrin, och hade precis utvecklat ett program som luktade succé. Det hette NoHooks, och gick kortfattat ut på att ge bilföretag möjlighet att ändra eller lägga in nya funktioner i en bils styrenhet utan att gå via företaget som tillverkat den. Han hade lagt ner nio månader på programmet, som fungerade perfekt på datorer med Power PC-processorer. Problemet var att nästan bara västerländska företag använde sig av sådana. NoHooks behövde anpassas till den japanska marknaden, och Colt Correa hade inte tid eller kraft att göra det själv.


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #20 (08 juni 2011) och är skriven av .