Anders Roslund framför porten till en av Stockholms tågtunnlar – en vanlig tillflykts­ort för hemlösa. Under staden finns ett tunnel­system om sammanlagt tio mil. I en av dessa tunnlar bodde fem flickor i 14-årsåldern, vars öden Anders Roslund och Börge Hellström sammansmälte till roman­figuren Jannice i  Flickan under gatan (2007).

När dikten överträffar verkligheten

Vad driver en av Sveriges mest framgångsrika författare till ­Colombias farligaste knark­kvarter? Anders Roslund är ­journalisten som upptäckte att han kom närmare ­sanningen genom att hitta på.

Det första han lade märke till var ­hundarna. Vid varje mellanlandning hade allt fler fuktiga nosar sniffat på passager­arna, och nu i tullen i Bogotá var det fullt av dem. Om Anders Roslund hade rest hit av andra skäl hade han förmodligen istället noterat den behagliga värmen som slog emot honom, eller Andernas grönklädda berg som omringade staden. Men det här var en annan sorts resa.

Tillsammans med Börge Hellström jobbade han på en uppföljare till Tre sekunder – kriminal­romanen om infiltra­tören Piet Hoffman, som sålts i över 1,5  miljoner exemplar i hela världen. Den här gången skulle de skildra roten till en stor del av världens kriminalitet. Under fyra långa år hade de arbetat upp ett så stort förtroende hos sina colombianska kontakter att de erbjöds en personlig guidning genom narkotikahandelns epicentrum. Börge valde att stanna hemma. Det kändes helt enkelt för obehagligt.

Anders brukade inte vara rädd av sig, men i Colombia blev han mer på sin vakt för varje dag som gick. När han körde från Bogotá till en förort utanför den kända knarkstaden Cali tillsammans med sina guider, låste de bilen inifrån. Hans guider var själva involverade i den här världen, men till och med de var nervösa. Den obehagliga stämningen eskalerade i takt med att de körde längre in i djungelns tryckande värme. Exakt vad han sedan erfor kommer för alltid att finnas inpräntat i hans minne, men detaljerna kan han inte berätta för någon utomstående – då skulle han utsätta såväl sig själv som andra för stor fara. Det han kan återge är de tankar som snurrade runt i hans huvud: »Nu har jag väl gått för långt. Jag har ju familj hemma, vad tänkte jag med egentligen?«

Annons

 

Näsby i Kristianstad var på 70-talet en ­ganska vanlig förort med hyreshus i betong. Anders och hans lillasyster delade rum i lägenheten på 60 kvadratmeter, men om dagarna hade systern hela rummet för sig själv. Från tidig ­morgon till sen kväll sprang Anders fritt i om­rådet med grann­barnen. Strategin att hålla sig hem­ifrån berodde inte bara på trängseln – ända sedan han var liten hade hans pappa försökt kontrollera honom med våld. Elva år gammal ställde sig Anders upp och tittade rakt in i sin fars ögon: »Slå mig då! Du kan slå hur mycket du vill, det spelar ingen roll, jag känner ingenting!« Efter den dagen fick han inga fler slag.

I tonåren började han drömma om ett liv som författare. Samtidigt som han hängde med kompisarna som spelade fotboll och drack öl umgicks han också med ett annat gäng som satt på kafé och läste böcker. Varje kväll skrev han målmedvetet på sin första roman. Efter att han skickat in den till ett förlag, som i sitt refuseringsbrev svarade att han hade talang och borde fortsätta skriva, tog han sig an en till. Det hann bli fem romaner, skrivna på linjerade kollegieblocks­sidor noggrant insatta i pärmar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?