Vad tänker Karin af Klintberg göra med sin maktposition?

Som stabil leverantör av folkbildande och vass TV-underhållning har Karin af Klintberg intagit en ohotad maktposition i Mediesverige. Så vad tänker hon göra av den?

Hösten 1995 blev Karin af Klintberg stoppad i Kungsträdgården av en reporter från TV4. Det var valår, reportern frågade människor på gatan vad de ansåg om de olika partiernas valkampanjer och den 22-åriga Karin af Klintberg svarade »någonting om estetiken i valkampanjerna och skillnaden mellan vad de ville förmedla och vad som de facto förmedlades«. TV-marknaden hade bara varit avreglerad i fem år och det rådde nybyggaranda i Stockholms medievärld, där de kommersiella kanalerna tävlade om den unga, urbana publiken. Trots att Karin af Klintberg bara syntes i rutan i ungefär 20 sekunder ringde TV4-reportern upp henne ett par dagar senare och erbjöd henne att leda kanalens nya satsning Nattelevision: ett direktsänt underhållningsprogram för dem som »fortfarande var pigga när de kom hem från krogen«.

Eftersom TV4-huset inte var färdigbyggt höll kanalen till i baracker nere i Värtahamnen. Trots den minimala budgeten hade producenten skrapat ihop två programledare, ett par reportrar och flera praktikanter. Strax före sändningsstart dolde redaktionen barackens kontrollpaneler bakom filtar och släpade in en soffa, en fåtölj och ett bord i den provisoriska studion. Sedan dök gästerna upp. De flesta kom raka vägen från en blöt fest.

Olle Ljungström försvann in på toaletten en lång stund precis innan sändning och vägrade därefter att svara på en enda fråga – istället satt han och stirrade på sig själv i en monter under hela intervjun. Stakka Bo kommenterade alla Karin af Klintbergs frågor genom att berätta för publiken vilka tidningar hon läst under researcharbetet.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #30 (06 februari 2013) och är skriven av .