AB Glesbygden

När företag och myndigheter visar allt mindre intresse för landsbygden gäller det att ta saken i egna händer.

Längs de slingrande vägarna genom centrala Skåne lyser bokalléerna i neongrönt, rapsen har precis blivit gul och skyltarna om loppisar för besökande turister har börjat komma upp. Idyllen är som gjord för att väcka Ernstdrömmar om ett liv på landet. Åtminstone tills man kommer fram till de små samhällena. Som Billinge. Fint, men utbudet består av en förskola, ett bageri och en kombinerad pizzeria och outletbutik. Eller Färingtofta. Strax efter kyrkan pekar en skylt ut »Skola« åt höger. Grinden in till den tomma skolgården slår i vinden, de två tegelbyggnaderna är övergivna. Klockan har stannat på 14.01, inga barn har behövt passa några lektionstider de senaste tre åren. Kvar i byn finns ett församlingshem och en brevlåda som töms klockan tio på förmiddagen.

Följer man hållplatserna märkta »skolskjuts« en dryg mil västerut kommer man till Röstånga. När man svänger in på Billingevägen som leder till skolan märker man direkt att den här byn skiljer ut sig. I ett vitt hus på vänster sida finns ett butiksfönster med egendesignade kläder och sedan en skylt om Röstånga RajRaj, ett mikrobryggeri. Strax därefter ett väldigt litet hus som pyntats med färgglada tygremsor – tydligen en konsthall.

Väl uppe vid skolan är det fullt med barn som äter falukorv med mos i matsalen, letar böcker i biblioteket och leker med rockringar på skolgården. På förskolesidan är det lite glesare mellan barnen eftersom gården till viss del upptas av en sandig byggarbetsplats. Förskolan har så många elever att de måste bygga ut.

Annons

För 30 år sedan var Röstånga känt i trakterna, eller ökänt om man frågar vissa. Byns starke man Harry Franzén var ledare för det högerpopulistiska missnöjespartiet Centrumdemokraterna – Kommunens väl, och en klassisk bråkmakare. På somrarna anordnade han Röstånga marknad, en mindre släkting till Kiviks dito, och resten av året drev han byns Ica-butik. I nationella medier uppmärksammades han för sina aktioner mot spritmonopolet, då han sålde starköl i sin affär efter att Sverige gått med i EU. Senare i Uppdrag granskning som en av Sveriges värsta hyresvärdar.

Det här var ungefär bilden som Ann Sarner hade av Röstånga när hon och hennes man hittade en gård en bit utanför byn. Hon är född och uppvuxen i Malmö, men när hon själv fick barn längtade hon och maken efter grönska, frisk luft och möjligheten att bara släppa ut barnen i trädgården. Samtidigt hade hon sina farhågor.

– Det låter ju hemskt, men jag funderade på sådana saker som: »Vem ska min dotter bli kär i? Någon grisbondes son?« Som om det vore fel … Men ja, man var lite fördomsfull mot folk som bott här i flera generationer.

Ann och hennes familj höll sig mest ute på sin gård och pendlade till studier och jobb. De startade ett eget föräldrakooperativ för sina och några grannars barn. Först när hon fick ett lärarvikariat på skolan i Röstånga började hon röra sig mer inne i byn och lära känna folk.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?