Susanna och Per Odén driver Livsträdgården i Svinaberga. Den ekologiska andelen av svensk äppelodling är cirka 16 procent och räcker inte för att mätta den ständigt ökande efterfrågan.

Äppelkriget

Professorn och ekoodlaren Per Odén lyfte fram den svenska äppelbranschens sämst bevarade hemlighet i ljuset. Det skulle han aldrig ha gjort.

Lokaltidningarna på Österlen är vanligtvis en mysig spegling av det puttriga lugnet i Sveriges sydostliga hörn. Där kan man hitta historier om Gugges bortsprungna sköldpadda i Rörum, mopedrallyt i Tomelilla eller bonden i Gnalöv som lade sextusen timmar på att bygga en träreplika av Lunds domkyrka.

Men i numret av Österlenmagasinet som utkom i början av augusti brände det till. Där uttalade sig den ekologiska äppelodlaren Per Odén i Svinaberga på följande sätt: »Det är bättre att välja ett utländskt ekologiskt äpple än ett konventionellt svenskt, för den egna hälsan och den globala miljön. Men det bästa är naturligtvis att välja svenska ekologiska äpplen.«

I en trakt där äppelodlingen är helig sedan snart ett sekel, och hälften av alla landets äpplen plockas, kan citatet närmast jämföras med att svära högt i en fullsatt kyrka. Uttalandet kom dessutom bara en dryg månad före den årliga Äppelmarknaden i Kivik, som sedan tre decennier anordnas för att hylla Sveriges populäraste inhemska frukt. Marknaden lockar tiotusentals besökare, som bland annat får betrakta en gigantiska tavla gjord av närmare 35 000 äpplen i tolv olika kulörer.


Prova Filter i två månader för 19 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto