De oslagbara

Flera år innan den ryske miljardären R­oman Abramovitj köpte ihop världens dyraste fotbollslag, gjorde en landsman till honom samma sak – fast med b­owlingspelare. Filter berättar den osannolika historie­n om Sveriges mest framgångsrika idrottsförening.

Snön hade kommit några veckor tidigare och den fuktiga havsvinden bet i kinderna. Nere i hamnen i Reykjavikförstaden Hafnarfjördur guppade fiskebåtarna reling mot reling vid gummidäcken på kajen.

Inne i husen brann stearinljusen och julpyntet var på plats. Hos familjen Hardarson var storasyster Alda hemma från Sverige tillsammans med pojkvännen Robert, och lillebror Hafthor var ledig från sitt jobb på en elfirma.

Familjen Hardarson var som de flesta isländska familjer, bortsett från att de spelade mer bowling än andra. Pappa Hördus Johannsson var flerfaldig isländsk mästare under sin aktiva karriär, och 1997 var han fyra ynka poäng från en bronsmedalj i EM. Numera jobbade han som förbundskapten för herrlandslaget.

Annons

Sonen Hafthor plockade upp ett bowlingklot för första gången när han var sex år gammal. Klotet var tungt till en början, och hade en tendens att falla i rännan, men det kom snabbt tillbaka och man kunde försöka igen. Han hade lätt för att lära sig.

16 år gammal började Hafthor Hardarson träna på allvar, snart åkte han på juniormästerskap ute i Europa och tillhörde emellanåt de allra bästa. På Island fanns inte den konkurrensen. I Keiluhöllin i Reykjavik kunde Hafthor skrapa ihop över 1600 poäng på sina sex serier – och vinna med 400 poängs marginal ner till tvåan.

På helgmorgnarna upptäckte han ölfläckar och grus på banorna före tävling. Huvudstadens enda bowlinghall hade blivit ett tillhåll för partysugna ungdomar snarare än en träningslokal för seriösa bowlare som räknade ut friktionen på den nyoljade banan.

Hafthor ville fortsätta med bowling men visste inte riktigt hur. Island var helt enkelt för litet.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?